Miało wyjść ombre a wyszło to co wyszło. Nie używam żadnych barwników i dlatego takie kolory. Warstwa rabarbarowa była z rabarbaru malinowego, pięknie czerwonego w środku łodyg. I stąd te niewielkie różnice w kolorze pomiędzy warstwą truskawkową a rabarbarową.
Składniki: (na tortownicę 27-28 cm)
Biszkopt:
Ja zrobiłam z 4 jajek ale można trochę niższy upiec np. z 3 jajek. Jajka w temperaturze pokojowej a nawet lekko zagrzane , potrzymane chwilę w misce z ciepła wodą.
* 4 jajka - rozdzielone na białka i żółtka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki maki pszennej tortowej
* 1 łyżka oleju
* szczypta soli
Tortownicę wyłożyć sam spód papierem do pieczenia. Boków nie wykładać i niczym nie smarować. Piekarnik włączyć na 170 stopni z grzaniem góra - dół. Białka włożyć do sporej miski, dodać szczyptę soli i ubijać. Kiedy piana będzie już biała, zacząć dodawać stopniowo cukier. Z cukrem ubijać tak długo aż całkowicie się on rozpuści w pianie. Wtedy należy zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka po jednym. Ubijać jedynie do momentu połączenia sie żółtek z piana. Dodać olej i krótko wymieszać. Przesiać na masę jajeczną mąkę i wymieszać delikatnie ale dokładnie szpatułką (nie mikserem). Wylać ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć tortownicę i odstawić na kratkę do wystudzenia. Nożem odciąć boki biszkoptu od tortownicy. Po wystygnięciu wyrównać nożem wierzch. Odwrócić biszkopt do góry nogami i niech sobie dokładnie teraz wystygnie.
Ja swój biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z sokiem z cytryny z odrobiną cukru. Ułożyć biszkopt na dnie tortownicy (na dno położyć papier do pieczenia). Boki podwyższyć papierem lub folią rantową.
Warstwa truskawkowa:
* 750 g truskawek (ja użyłam truskawek mrożonych)
* 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
Truskawki włożyć do sporego rondla i doprowadzić do gotowania. Gotować chwilę aż zaczną się rozpadać. Zblendować krótko (mogą być widoczne kawałki truskawek). Odłożyć 250 ml do przygotowania musu. Do pozostałej części (ok. 500 ml pozostało) wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ja dodałam do masy truskawkowej resztę zblendowanego rabarbaru. Wystudzić i wstawić do lodówki. Na biszkopt można wylać dopiero jak masa truskawkowa będzie się już dobrze ścinać. Wyrównać warstwę truskawkową i wstawić od razu do lodówki, żeby całkowicie się ścięła. Dopiero wtedy można wyłożyć mus truskawkowy
Mus truskawkowy:
* 250 ml truskawek, które były odłożone od warstwy truskawkowej - jeszcze dodatkowo zblendować (powinny być całkowicie zimne)
* 3,5-4 łyżeczki żelatyny
* 50 ml wody - do żelatyny
* 330 ml śmietanki kremówki 36%
* 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia a następnie podgrzać, żeby całkowicie się rozpuściła. Dodać do masy rabarbarowej i dokładnie wymieszać. Śmietankę wymieszać z pudrem a następnie ubić na pół sztywno. Nie powinna być ubita całkiem na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki dodać do masy rabarbarowej i szybko wymieszać. Dodać kolejna łyżkę śmietanki i wymieszać (najwygodniej robić to rózgą kuchenną). Dodać teraz resztę ubitej śmietanki i wymieszać. Wylać na warstwę truskawkową, wyrównać i wstawić od razu do lodówki. Odczekać aż całkiem się zetnie i wtedy przygotować mus rabarbarowy
Mus rabarbarowy:
* 400 g oczyszczonego już rabarbaru i pokrojonego na małe kawałki
* 3 łyżki cukru
* ok. 50-60 ml wody (dla rabarbaru)
* 330 ml śmietanki kremówki 36%
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 50 ml wody (dla żelatyny)
Rabarbar w rondlu zasypać cukrem i odstawić na ok. pół godziny (może być i dłużej to więcej soku wypuści. Dodać wodę i ustawic na małe podgrzewanie. Mieszając doprowadzić do gotowania i gotować aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Teraz należy potraktować go blenderem. Odstawić do zupełnego wystygnięcia. Odłożyć 250 ml rabarbaru do przygotowania musu. Resztę można dodać do warstwy truskawkowej.
Resztę robimy w trakcie składania ciasta: Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia a następnie podgrzać, żeby całkowicie się rozpuściła. Dodać do masy rabarbarowej i dokładnie wymieszać. Śmietankę wymieszać z pudrem a następnie ubić na pół sztywno. Nie powinna być ubita całkiem na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki dodać do masy rabarbarowej i szybko wymieszać. Dodać kolejna łyżkę śmietanki i wymieszać (najwygodniej robić to rózgą kuchenną). Dodać teraz resztę ubitej śmietanki i wymieszać. Wylać na mus truskawkowy. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Na wierzch torcika zrobiłam rozetki z bitej śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz