Translate

sobota, 2 września 2023

Tarta z budyniem i śliwkami

 Kruche ciasto, budyń i śliwki. Prosto a pyyyyyyyysznie wyszło.












Składniki:

Ciasto:

* 320 g mąki pszennej

* 130 g zimnego masła

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* szczypta soli

* 3 łyżki cukru

* 1 całe jajko + 1 żółtko (ja miałam wyjątkowo duże jajka)

Budyń:

* 1 jajko

* 40 g maizeny (skrobia kukurydziana)

* 400 g mleka

* 4 łyżki cukru

* 1 łyżeczka cukru waniliowego (może być i wanilinowy)


* śliwki - ja miałam tzw. węgierkę dąbrowicką. Mocno dojrzała i słodka


Sposób przygotowania:

Piekłam w formie na tartę o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. 

Zacząć od ugotowania budyniu. Jajko, cukier i maizenę rozmieszać w rondelku z niewielką ilością mleka. Kiedy wszystko doskonale się połączy, dodać resztę mleka, wymieszać i rondel ustawić na średnim ogniu. Mieszając doprowadzić do zagotowania i chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać teraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą i niech sobie przestygnie. 

Teraz czas na ciasto. Mąkę wymieszać z solą o proszkiem. Wkroić zimne masło i posiekać na kaszkę. (ja robię to w malakserze). Cukier wsypać do miseczki, wbić jajko i dodać żółtko. Dokładnie rozmieszać, tak żeby cukier prawie się rozpuścił. Dodać jajka do kruszonki i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić  na większą część (tak ok. 2/3 całości) i ty ciastem wylepić formę tarty. Z pozostałego ciasta zrobić cienki wałeczek, który należy ułożyć w trzech różnej wielkości kręgach


Formę wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut. 

Śliwki wypestkować. Moje były naprawdę duże, więc podzieliłam każdą na ćwiartki. Budyń (jeszcze był dobrze ciepły, więc uwijałam się z robotą, żeby ciasto za bardzo się nie ociepliło) przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać go pomiędzy wałeczki. Poukładać śliwki w budyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. 









11 komentarzy:

  1. Krysiu, co tu pisać - ciasto wygląda w s p a n i a l e :). Z połączenia jego składowych części wynika, że jest - i to bez żadnych wątpliwości - poezją smaku :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie odpowiem, jest przepyszna . Sama jestem zaskoczona, że taki prosty pomysł a tak fantastycznie smakuje

      Usuń
  2. Mam zamiar zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie bo ta tarta to niebo w gębie. Przepysznie smakuje

      Usuń
  3. Dz
    Szkda ze trzeba robic te wałeczki i układać na ciescie,mam chora prawa rękę i trudno mi będzie to ułożyć a ciasto wyglda rewelkaj.👌😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie muszą być wałeczki. Można wylać budyń i poukładać śliwki. Wałeczki utrzymują wszystko w ryzach i bardzo dobrze jest ułożyć śliwki wokół. Ale samo zrobienie wałeczków nie jest ani trochę trudniejsze od wylepienia formy

      Usuń
    2. Kogo to obchodzi, ze masz chora reke? Nie umiesz myslec samodzielnie i np nie zrobic waleczkow? Ja nie moge… narod debili.

      Usuń
  4. Czy na budyń może być skrobia ziemniaczana zamiast kukurydzianej? W czym jest różnica? W smaku czy konsystencji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w samym smaku może nie ma jakiejś różnicy. Różnica jest w konsystencji. Maizena jest taka bardziej gładka, aksamitna. Np. zagęszczając owoce to mąka ziemniaczana zmienia barwę ich na taką mętną, białą a maizena jest klarowna i przezroczysta. Proponuję użyć w tym przypadku zwykły budyń gdzie w składzie są obie skrobie.

      Usuń
  5. Czy trzeba najpierw podpiec spod ciasta? Czy od razu na zimne wyłożyć budyń i piec? Bo boję się zakalca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A od kiedy to kruche ciasto ma zakalec ? Ciasto trzeba solidnie schłodzić a nie podpiekać. I bardzo szybko rozłożyć budyń na to mocno schłodzone ciasto i wtedy do pieca

      Usuń