Translate

sobota, 25 lutego 2023

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i kremem

 W ubiegłym tygodniu miałam zamiar wykorzystać brzoskwinie z puszki. W ostatniej chwili zmieniłam plan i brzoskwinie zostały. No to teraz postanowiłam je zagospodarować. Zamiast planowanego  biszkoptu zrobiłam ciasto na jogurcie. Niezwykle puszyste wyszło a przy tym wilgotne. Całość bardzo smaczna.





Składniki:

Ciasto: wszystkie składniki muszą być w jednakowej temperaturze, pokojowej

* 7 jajek - miałam naprawdę duże jajka

* 180 - 200 g cukru

* 160 ml oleju

* 160 ml jogurtu naturalnego 

* 140 g mąki pszennej tortowej

* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków

Przygotować formę 24 x 36 cm . Piekarnik nagrzać do 175 stopni, z grzaniem góra - dół. 

Całe jajka wbić do dużej miski, dodać do nich cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem. Ubić jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę. Mnie zajęło to. ok. 15 minut, ale ubijałam mikserem ręcznym na najwyższych obrotach. Dodać teraz olej i jogurt i już bardzo krótko zmiksować na niższych obrotach. Tylko do połączenia się składników. Odstawić już mikser a wziąć trzepaczkę rózgową. Przesiać połowę maki i wymieszać rózgą. Przesiać drugą część mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy a formę wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut. Po upieczeniu odstawić na kratkę do studzenia, ale odwracając do góry dnem. Całkowicie wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na dwa cienkie blaty. Jeden z nich włożyć ponownie do formy.

Krem waniliowy:

* 1 litr mleka

* 100 g cukru

* cukier waniliowy (ja dałam ciut za dużo i budyń wyszedł szary w kolorze bo było b. dużo wanilii)

* 120 g mąki pszennej

* 300 g masła - temperatura pokojowa

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mieszaninę, cały czas mieszając. Masa leciuteńko zgęstnieje. Ustawić ponownie na grzanie i mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wierzch budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia. Kiedy budyń już całkowicie wystygnie, należy utrzeć na puch masło i dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając cały czas. Krem podzielić na dwie równe części. 

Masa brzoskwiniowa:

* 1 puszka brzoskwiń o wadze 820 - 850 g 

* 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (każde opakowanie na 1/2 l mleka)

Odcedzić brzoskwinie od syropu. Dokładnie zblendować. Powstałą pulpę brzoskwiniową przelać do garnka i ustawić na ogniu. Mieszać często podgrzewając. W odlanym syropie wymieszać dokładnie oba budynie i bardzo powoli wlewać do zblendowanych brzoskwiń, mieszając przez cały czas. Doprowadzić do zagotowania. Brzoskwinie powinny zgęstnieć. Połowę brzoskwiń wylać na blat w formie i równo rozprowadzić. Drugą część brzoskwiń wylać na drugi blat i również rozprowadzić równą warstwą. Zostawić do wystygnięcia a trwa to dosyć szybko. Kiedy masa brzoskwiniowa na obu blatach całkowicie wystygnie, wyłożyć połowę kremu na blat w formie. Wyrównać całość. Teraz na krem nałożyć drugi blat z masą brzoskwiniową. Wyłożyć pozostały krem i wyrównać. 

Ja na wierzch starłam gorzką czekoladę. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do stężenia kremu, najlepiej na noc



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz