Translate

sobota, 13 lutego 2021

Pieczarki panierowane

 Robiłam je bardzo dawno temu i całkowicie o nich zapomniałam. Aż dzisiaj przypadkowo odkryłam fotki jakie robiła. Wstawię tutaj ten super prosty przepis na pyszne pieczarki. 





* 500 g średniej wielkości pieczarek

* 3 jajka

* 3 łyżki mąki odmierzone z małą górką

* garstka utartego parmezanu/grana padano ( tym razem cheddar ale z powodzeniem używam tez sera Dziugas)

* przyprawy: pieprz, sól, trochę papryki

* tarta bułka do panierowana

* tłuszcz do smażenia


Pieczarki oczyścić i odkroić trzonki. Lekko posolić. Jajka rozkłócić, dodać przyprawy oraz mąkę i starty parmezan. Wymieszać do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta. Tłuszcz (lepiej jak jest go więcej w rondlu a nie tylko na dnie) rozgrzać. Pieczarki zanurzać w cieście a następnie panierować w bułce i układać na gorącym tłuszczu. Tłuszcz nie może być zbyt chłodny bo panierka będzie go dużo pochłaniać. Ma być gorący. Pieczarki smażymy do mocnego zrumienienia a następnie odwracamy na drugą stronę i również smażymy do mocnego zrumieniania. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową, odczekać chwilkę aż nadmiar tłuszczu skapie i układać na ręczniku papierowym. 




4 komentarze:

  1. ja robię podobnie, tylko bez sera i uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja o nich zapomniałam. Na szczęście przypadkowo odkopałam zdjęcie więc mam nadzieję częściej robić. Ja lubię dodać ser, bo wtedy mam takie pieczarki z charakterem

      Usuń
  2. Czy są smaczne też na zimno ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno na ciepło najsmaczniejsze, ale na zimno też dobrze smakują

      Usuń