Składniki:
Ciasto makowe:
* 350 g maku mielonego, suchego
* ok. 400 - 450 ml mleka
* 250 g cukru drobnego
* 7 dużych jajek (lub 8 jajek "L") rozdzielonych na białka i żółtka
* 5 łyżek kaszy manny
* 3- 4 łyżki bułki tartej
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* 1/2 łyżeczki sody
* esencja/ekstrakt z migdałów
* ok. 100 - 150 ml amaretto do nasączenia
Mleko zagotować i wsypać do niego mak. Mieszając doprowadzić do zagotowania i chwilę gotować aż mleko się wchłonie. Dobrze wystudzić. Żółtka ubić na puch razem z cukrem. Cukier musi cały się rozpuścić. Mannę i bułkę tartą wymieszać z proszkiem i sodą. Dodać do ubitych żółtek i wymieszać. Następnie dodawać wystudzony mak i na wolnych obrotach miksera mieszać. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać z masą makową. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni. Do formy wlać ciasto makowe i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 - 40 minut. Wyjąć i wystudzić a następnie przeciąć na dwa blaty. Każdy z blatów nasączyć amaretto tuż przed składaniem ciasta.
Ciasto kokosowe:
* 6 białek
* 3/4 szklanki cukru drobnego.
* 150 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę należy dodać kiedy poprzedni cukier się rozpuści. Teraz dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na dno formy 24 x 36 cm, wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni na ok. 20 minut. Wyjąc i wystudzić.
Masa serowa:
* 1 kg twarogu sernikowego , takiego z kubełka
* 3/4 szklanki cukru
* 6 żółtek
* 1/3 szklanki mleka
* 1 opakowanie budyniu (śmietankowy)
* 3 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana, którą można zamienić skrobią ziemniaczaną)
* 200 g masła
Wszystkie składniki oprócz masła włożyć do dużej miski i wymieszać dokładnie. Masło dać do sporego rondla i na małym ogniu roztopić. Dodać do masła masę serową, odrobinę zwiększyć ogień. Masę serową należy non stop mieszać bo inaczej może przywrzeć do dnia. Mieszając doprowadzić do zagotowania a następnie gotować ok. 3-5 minut.
Na dnie formy ułożyć jeden blat makowca i nasączyć . Wylać połowę gorącej masy serowej. Na masie ułożyć ciasto kokosowe. Na ciasto wylać resztę gorącej masy serowej i na masie ułożyć drugi blat makowy, też nasączony.
Całość odstawić do zupełnego wystudzenia. Po wystudzeniu polać wierzch ciasta ganache, tj. ok. 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w 100 g kremówki. Wstawić do lodówki
To jest to, co tygryski lubią najbardziej. Bardzo mi się podoba. Łączyłam makowiec z gotowanym serem, ale bez kokosowej bezy, którą bardzo lubię i bez amaretto. Na pewno wypróbuję tę wersję. Dzięki ☺️
OdpowiedzUsuńamaretto fajnie podkreśla smak maku a dodatkowo jeszcze bardziej nawilża te makowe blaty.
UsuńKrysiu, gotowany sernik to jeden z tych co lubię , bo ja ogólnie mało sernikowa jestem , za to bezę , taka kokosową też i makowce uwielbiam , ciasto dla mnie
OdpowiedzUsuńAlu, polecam bardzo bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Wilgotne mocno. A do tego pięknie wygląda takie ukrojone. No niestety ale moje fotki nie pokazują jego urody.
UsuńPyszne połączenie i na dodatek bardzo eleganckie ciasto w przekroju :) Pozdrawiamy i oblizujemy się :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto wyszło naprawdę bardzo pyszne. Pewnie powtórzę je jako ciasto świąteczne
UsuńJestem ciekawa czy też by wyszło z maku gotowanego i trzy razy mielony,taki jak do makowca.
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak. Niczym się one nie różnią. Przecież ja nie używam masy makowej, tylko zwykłego maku, który przed zaparzaniem jest zmielony, na sucho. Więc jeśli zaparzysz mak a potem zmielisz, to wyjdzie na to samo.
UsuńChura udało się.
OdpowiedzUsuńMniam mniam!!🤗🍰
Super, bardzo się cieszę
Usuń