Składniki:
* miałam dwa duże udka (ćwiartki) kurczaka, które podzieliłam na mniejsze kawałki
* 1/2 papryki zielonej
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryczki ostrej
* 1 średniej wielkości cebula
* ok. 200 ml wina wytrawnego białego
* 2 łyżki masła
* trochę oleju
* natka pietruszki - posiekana ok. 1,5 łyzki
* listki bazylii posiekane - ok. 1,5 łyzki
* sól i pieprz
* pomidory obrane ze skóry - dałam 1,5 naprawdę dużych pomidorów
Sposób przygotowania:
Części kurczaka posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać masło i olej. Ułożyć kawałki kurczaka i podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Kiedy kurczak się smaży, należy pokroić cebulę w półplasterki, paprykę na małe kawałki a papryczkę ostrą drobniutko. Do podsmażonego kurczaka dodać wino. Kiedy się zagotuje dodać papryki i cebulę. Podusić ok. 15 minut a następnie dodać pokrojone drobno, obrane pomidory. Zmniejszyć płomień na minimum, przykryć rondel pokrywką zostawiając małą szczelinę i dusić aż mięso będzie miękkie - ok. 1 godziny. w połowie duszenia dodać bazylię i pietruszkę.
Dzisiaj dodaję kolejną fotkę, bo na wczorajszej to prawie mięsa nie widać 😊 Dzisiaj już jest mięso
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz