Składniki:
* 1,5 szklanki mąki tortowej (a szklanka ma pojemność 250 ml)
* 1 szklanka mąki krupczatki
* 3 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 6 żółtek (jajka były średniej wielkości)
* 250 g masła lub margaryny - mocno schłodzone
* 6 białek
* 2 opakowania budyniu waniliowego
* 0,5 szklanki oleju
* 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
* maliny ok. 0,5 kg
* jagody ok. 1 szklanki
Sposób przygotowania:
Wymieszać obie mąki, puder i proszek do pieczenia. Wkroić masło/margarynę i całość posiekać drobniutko. Najwygodniej czynić to w malakserze. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części. Jedna trochę mniejsza od drugie i ona będzie stanowiła wierzch ciasta. Każdą z części zawinąć w woreczek foliowy i bardzo mocno schłodzić. Kawałki ciasta mają być na tyle twarde aby bez problemu można było ścierać je na tarce.
Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Lekko ugnieść dłonią a następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Białka lekko posolić a następnie ubić na sztywno. Teraz nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę należy dosypywać, kiedy pierwszy cukier jest całkowicie rozpuszczony. Do ubitej bardzo sztywnej i lśniącej piany wsypać budynie i na zmniejszonych obrotach wymieszać z pianą. Na koniec dolewać stopniowo olej. Pianę wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzch poukładać maliny a na maliny posypać jagody. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwi piekarnika o zostawić tak ciasto na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i całkowicie wystudzić. Wierzch ciasta można posypać pudrem, albo polać ganache. Ja wolę takie samo, czyste ciasto.
Ach te Twoje Krysiu pianki
OdpowiedzUsuń