Translate

sobota, 19 listopada 2016

Sernik w miodowym cieście

Wracam do przepisów archiwalnych. Dzisiaj przepis ze stycznia 2015r.




Składniki ciasta:
* 3 szklanki mąki, każda z maleńką górką (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 5-7 łyżek stołowych cukru trzcinowego
* 250 g margaryny
* 2 jajka
* 2 łyżki stołowe mleka
* 1 łyżeczka sody
* 3 łyżki stołowe miodu

Składniki masy serowej:
* 1 kg sera twarogowego (użyłam sera kupionego w Lidlu, a kilogramowym wiadereczku)
* 200 g masła
* ¾ szklanki cukru
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* ok. 150 ml mleka
* 5 jajek (dość duże miałam jajka)
* Ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do misy malaksera, wkroić margarynę i posiekać na konsystencję kaszki. Jajka wbić do miseczki, dodać cukier trzcinowy i miód i dobrze razem wymieszać, wlać do mąki. Sodę rozpuścić w mleku i również dodać do maki. Po 1-2 minutach kręcenia w malakserze już mamy gotowe ciasto, które następnie wyjmujemy na blat, krótko zagniatamy a następnie dzielimy na 3 równe części. Każdą z części rozwałkować na papierze do pieczenia formując prostokąt 24x36 (rozmiar formy, w której będziemy sernik składać). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
W czasie kiedy pieką się blaty, możemy przygotować masę sernikową. Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy masło i dodajemy cukier. Podgrzewamy mieszając aż do rozpuszczenia się masła. Garnek należy teraz zdjąć z ognia i dodać najpierw ser z wiaderka a następnie jajka. Masę serową bardzo dobrze rozmieszać i wtedy ustawić na ogniu. Podgrzewać mieszając. Kiedy masa jest już bardzo gorąca, prawie gotująca należy rozpuścić w mleku budyń i dodac do sera. Teraz należy dość energicznie mieszać aż masa się zagotuje. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Jeden blat ciasta ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wylać połowę masy serowej, na którą nakładamy drugi blat ciasta. Wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy trzecim blatem. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową (ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady z dodatkiem masła i odrobiny kremówki) lub posypać cukrem pudrem.
Odstawić na kilka godzin, aby blaty ciasta odpowiednio zmiękły.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc wielbiciele słodkich ciast muszą zwiększyć ilość cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz