Translate

niedziela, 13 listopada 2016

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Szybko, bezproblemowo a smacznie. Wieki jej nie robiłam. Dzisiaj miałam ograniczony czas na pieczenie, więc postawiłam na roladę. W ciepłe ciasto zawijałam nadzienie i ciasto ciut nasiąkło od jabłek. Może za ładnie to nie wygląda, ale za to jest bardzo smacznie.




Składniki:

Ciasto:

* 4 jajka średniej wielkości
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( z maleńką górką)
* 4 łyżki mąki tortowej (z malutką górką)
* szczypta proszku do pieczenie
* 5 łyżek cukru (drobny, do wypieków) - z małą górką
* szczypta soli

Nadzienie:

* 6 jabłek średniej wielkości - u mnie szara reneta
* 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Dodatkowo: cukier puder do posypania ściereczki

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Ustawić rondel z jabłkami na niedużym ogniu i mieszając co jakiś czas, doprowadzić do częściowego rozsmażenia się jabłek. Do gorącym jabłek wsypać galaretkę i jeszcze chwilkę podgrzewać, mieszając cały czas aż galaretka się rozpuści w gorących jabłkach. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka przełożyć do większej miski, dodać szczyptę soli i ubijać aż powstanie sztywna piana. Teraz dosypywać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w pianie. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem i przesiać do do masy jajecznej. Całość wymieszać już łopatką.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na papier i wyrównać. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni - termoobieg.
Ściereczkę rozłożyć na stole i posypać równomiernie cukrem pudrem. Wyjąć z piekarnika ciasto i ułożyć papierem do góry na posypanej ściereczce. Zdjąć delikatnie papier a roladę zawinąć razem ze ściereczką. Wystudzić. Rozwinąć i wyłożyć masę jabłkową, a następnie delikatnie zawinąć. I już. Teraz wstawić roladę do lodówki aby masa jabłkowa stężała. Gotową można posypać cukrem pudrem czy polać strużkami czekolady.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza