Przepis już wiekowy i nie raz pieczone było, ale jest tak smaczne a przy tym proste do zrobienia, że ponownie wpisuję.
Składniki: - wszystkie w temperaturze pokojowej
* 150 g masła
* 150 g cukru pudru
* 150 g mąki pszennej tortowej
* 3 całe jajka (średniej wielkości)
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* morele
* płatki migdałowe
* 2 łyżki koniaku lub innego alkoholu, może być amaretto pasujące do płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Tę porcję piekłam w tortownicy o średnicy 22cm. Jeżeli chcesz większe ciasto to wystarczy zwiększyć składniki odpowiednio. Na 1 jajko przypada po 50g każdego z sypkich odważanych produktów.
Tortownicę wyłożyć dno papierem a boki posmarować masłem. Piekarnik włączyć na 180 stopni z grzaniem góra dół.
W misce ubić masło z pudrem. Kiedy masa będzie dobrze ubita, wciąż ubijając dodawać po jednym jajku, za każdym razem jajko ma się dobrze połączyć z masą maślaną. Teraz wymieszać mąkę z proszkiem i solą i na trzy-cztery tury dodać do masy maślanej, ubijając. I już gotowe. Ja na sam koniec dodałam 2 łyżki koniaku. Całość przełożyć do tortownicy, na wierzch poukładać morele gęsto, jedna obok drugiej ( u mnie prawie nie było widać ciasta spod moreli), posypać płatkami i wstawić do już nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Ten kawałek kroiłam z jeszcze gorącego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz