Translate

sobota, 21 czerwca 2025

Ucierane proste ciasto z morelami

 Przepis już wiekowy i nie raz pieczone było, ale jest tak smaczne a przy tym proste do zrobienia, że ponownie wpisuję.



Składniki: - wszystkie w temperaturze pokojowej

* 150 g masła

* 150 g cukru pudru

* 150 g  mąki pszennej tortowej

 * 3 całe jajka (średniej wielkości)

* szczypta soli

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

* morele

* płatki migdałowe

* 2 łyżki koniaku lub innego alkoholu, może być amaretto pasujące do płatków migdałowych





Sposób przygotowania:

Tę porcję piekłam w tortownicy o średnicy 22cm. Jeżeli chcesz większe ciasto to wystarczy zwiększyć składniki odpowiednio. Na 1 jajko przypada po 50g każdego z sypkich odważanych produktów. 

Tortownicę wyłożyć dno papierem a boki posmarować masłem. Piekarnik włączyć na 180 stopni z grzaniem góra dół. 

W misce ubić masło z pudrem. Kiedy masa będzie dobrze ubita, wciąż ubijając dodawać po jednym jajku, za każdym razem jajko ma się dobrze połączyć z masą maślaną. Teraz wymieszać mąkę z proszkiem i solą i na trzy-cztery tury dodać do masy maślanej, ubijając. I już gotowe. Ja na sam koniec dodałam 2 łyżki koniaku. Całość przełożyć do tortownicy, na wierzch poukładać morele gęsto, jedna obok drugiej ( u mnie prawie nie było widać ciasta spod moreli), posypać płatkami i wstawić do już nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.  Ten kawałek kroiłam z jeszcze gorącego ciasta. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz