Translate

piątek, 5 stycznia 2024

Ucierane ciasto z borówkami

 Akurat wczoraj trafiłam na borówki w promocji i do tego były bardzo ładne, dorodne. Pomyślałam, że bardzo dawno nie było ciasta z owocami więc kupiłam te borówki. Nie chciałam przekombinować, więc takie bardzo proste ciasto upiekłam.





Składniki:

Wszystkie w temperaturze pokojowej

* 330 g mąki pszennej tortowej

* 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego

* 1,5 - 2 łyżeczki proszku do wypieków

* 200 g masła

* 6 dużych jajek

* 180 g cukru (zwykły kryształ)

* cukier waniliowy

Dodatkowo:

* 250 g borówek amerykańskich

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* kruszonka ( 125 g masła roztopić, w misce wymieszać 180 g maki i 100 g cukru. Masło wlać do mieszaniny i widelcem najlepiej dokładnie wymieszać). Z tego przepisu wychodzi sporo kruszonki. Ja część z niej po prostu zamrażam.

* lukier cytrynowy


Sposób przygotowania:

Zacząć od roztopienia masła i wystudzenia do temperatury pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm.  Borówki wsypać do miseczki i dodać do nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Włączyć piekarnik nastawiony na 175-180 stopni, grzanie góra dół. 

Do miski dać mąkę, budyń i proszek. Dokładnie wymieszać. Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach miksera aż jajka utworzą gęstą i puszystą masę a cukier nie będzie wyczuwalny. Mnie to zajęło ok. 10 minut. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i stopniowo dolewać wystudzone masło. Miksować do momentu połączenia się składników. Odstawić już mikser bo teraz będziemy mieszać już łopatką.  Przesiać część mąki do masy jajecznej i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Ponownie część mąki przesiać i ponownie delikatnie wymieszać. I tak aż do połączenia całości maki. Ciasto wylać do tortownicy i na wierzch wysypać borówki (można je lekko wcisnąć w ciasto). Na borówki posypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu, otworzyć drzwiczki piekarnika i tak zostawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto można polać lukrem cytrynowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz