Translate

sobota, 13 listopada 2021

Filet z kurczaka w sosie porowym

 Taki właśnie zrobiłam sobie dzisiaj obiad. Mało pracy, szybko a naprawdę pysznie. Podałam sobie z ryżem ugotowanym na sypko i wyjątkowo smakowało mi to połączenie




Ta ilość to obiad albo na dwa dni dla jednej osoby albo solidny jeden obiad dla dwóch osób

 Składniki: 

* 1 pojedynczy filet z kurczaka, taki ciut większy
* duży  por, jasna jego część
* 200 ml śmietanki kremówki
* przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie jakaś przyprawa do kurczaka (mam taką, gdzie w składzie są tylko i wyłącznie same przyprawy i zioła)
* odrobina mąki do oprószenia mięsa
* trochę soku z cytryny
* ok. 1/4 - 1/2 szklanki wody
* masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet pokroić na małe fileciki i bardzo delikatnie rozbić (robią to przez folię). Lekko posolić , popieprzyć posypać przyprawami.  Odstawić na godzinę. Po tym czasie wrzucić masło na dno rondla i rozgrzać. Fileciki oprószyć mąką bardzo delikatnie i ułożyć na rozgrzanym maśle. Smażyć na średnim ogniu. Kiedy zrumieni się, odwrócić na drugą stronę i również smażyć aż zrumieni się.
Kiedy fileciki smażą się należy pokroić pora w półkrążki o szerokości ok. 0,5 cm. 
Usmażone fileciki wyjąć i odłożyć do miseczki, przykrywając je. Ewentualnie dodać kawałek masła , gdyby było zbyt mało na dnie rondla. I można już wrzucić pokrojonego pora. Lekko posolić i smażyć na średnim ogniu aż por zeszkli się. Teraz można wlać kremówkę i wodę. Dodać sok z cytryny. Gotować ok. 5 minut. Sos powinien lekko zgęstnieć. I można już ułożyć w sosie, usmażone fileciki. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rondel przykryć i gotować razem jeszcze kilka minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz