Translate

sobota, 14 sierpnia 2021

Sernik Aperol spritz

Kolejna propozycja alkoholowego sernika. Tym razem na tapetę poszedł Aperol spritz. Najpierw myślałam o serniku bez pieczenia , zwieńczonym galaretką o smaku popularnego drinka. Jednak zrobiłam pieczony sernik, z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy. No i obowiązkowo galaretka o smaku popularnego drinka. 





Składniki:

Spód sernika:  zrobiłam z pokruszonych ciastek kakaowych, wymieszanych z masłem roztopionym i otartą skórką pomarańczową.  Herbatniki wysypałam na spód tortownicy o średnicy 27 cm, z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Herbatniki należy ubić a tortownice wstawić do lodówki. 

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego o zawartości co najmniej 18% tłuszczu

* 250 g mascarpone

* 200 g kwaśnej śmietany 18%

* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (waży 530 g)

* 60 g maizeny (skrobia kukurydziana)

* 5 całych jajek + 2 żółtka

* sok i skórka otarta z jednej pomarańczy (oczywiście, wcześniej sparzyć )

* sok z połowy limonki lub cytryny

Twaróg sernikowy, mascarpone, śmietanę i mąkę ziemniaczaną włożyć do miski i rozprowadzić rózgą kuchenną. Dodać mleko skondensowane i ponownie wymieszać rózgą do połączenia się składników. Masa serowa na tym etapie jest już gładka i jednolita. Jajka i żółtka wbić do miski i wymieszać razem z sokiem i skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Pieczemy 40 minut a następnie należy zwiększyć temperaturę do 160 stopni - termoobieg i piec kolejne 15 - 20 minut. Boki sernika powinny być dobrze ścięte ale środek taki jeszcze "galaretowaty" . Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na 30 minut, bez otwierania drzwiczek. Po tym czasie należy sernik wyjąć i wystudzić a wystudzony wstawić do lodówki. 

Galaretka aperol spritz:

* 400 ml Prosecco (można dać inne wino musujące. Ja dałam Prosecco)

* 200 - 240 ml Aperol

* 30 g żelatyny

* 2-3 łyżki cukru

* sok z pomarańczy ok. 100 ml (z mojej tylko tyle wycisnęłam)

* sok z połowy limonki lub cytryny (można nie dawać ale ten sok podbija smak)

Do rondla wlać sok z pomarańczy, dodać cukier i podgrzewać aż cały cukier rozpuści się. Wlać 200 ml Prosecco i dalej podgrzewać aż do zagotowania. Wyłączyć, odczekać ok. 5 minut i na wierzch posypać żelatynę. Lekko zamieszać i zostawić do napęcznienia. Następnie wymieszać aż cała żelatyna rozpuści się. Teraz można wlać Aperol i pozostałą część Prosecco. Wymieszać i wstawić do lodówki. Pilnować, żeby galaretka nie ścięła się. Kiedy zacznie gęstnieć, wylać na wierzch schłodzonego już sernika. Wstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin. 





2 komentarze:

  1. Nie wiedziałem, że można dodawać alkohol do galaretki choć słyszałem, że ponoć takie stare wina około 100-letnie mają konsystencje galaretki i jada się je łyżkami, ale sam osobiście nie widziałem.
    Serniczek wygląda smacznie. ;)

    OdpowiedzUsuń