Translate

niedziela, 17 marca 2019

Babka marmurkowa na śmietanie

Wczorajsze ciasto znikło bardzo szybko, więc dzisiaj ponownie trzeba było coś upiec. Najszybciej to chyba przecież babka. Babka na śmietanie.




Składniki:

* 3 całe jajka
* 1 szklanka cukru (używam drobny do wypieków)
* 1 szklanka śmietany ( użyłam 18%)
* 2 szklanki mąki
* 2 płaskie łyżeczki proszku do wypieków
* ekstrakt waniliowy
* 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

W misce ubić całe jaja z cukrem. Ubijać aż cukier przestanie być wyczuwalny. U mnie było to ok. 5-7 minut. Do ubitych jajek dodawać stopniowo śmietanę, zmniejszając obroty miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem. Dosypywać stopniowo do masy jajeczno śmietanowej, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Ciasto przelać do formy babkowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, zostawiając 2-3 łyżki ciasta. Na to pozostawione ciasto przesiać kakao i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto. Końcówką łyżki pomieszać delikatnie, żeby ciasto kakaowe wymieszało się z ciastem jasnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec ok. 50 minut. Upieczone odstawić na kratkę do lekkiego przestudzenia a następnie wyłożyć na talerz. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz