Składniki:
* 200 g masła
* 50 g smalcu
* 5 żółtek
* 3 łyżki śmietany 18%
* cukier puder 5-6 łyżek
* 30 g drożdży
* 1,5 litra smażonych jabłek
* 2-3 jabłka typu szara reneta (miałam dwa, ale baaaardzo duże)
* 1 opakowanie kisielu pomarańczowego
* 1/2 szklanki bułki tartej
Wykonanie:
Do misy malaksera wsypać mąkę . Wkroić zimne masło i smalec. Krótko zmiksować aby było widać kawałeczki tłuszczy. Żółtka ubić z pudrem. Drożdże wymieszać ze śmietana. Wszystko dodać do maki i szybko zagnieść. Wciąż powinny być widoczne kawałeczki tłuszczu.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedna może być odrobinę większa od drugiej i będzie stanowić sód szarlotki. Formę 24x36 cm wyłożyć papierem. Większą część ciasta rozwałkować na troszkę większy rozmiar. Nadmiar będzie stanowić boki. Ułożyć na dnie formy, wylepiając też boki ciastem. Posypać bułką tartą. Do dużej miski włożyć usmażone jabłka. Jabłka świeże obrać i pokroić w kostkę, wykładając na te usmażone jabłka. Posypać kisielem. Wymieszać a następnie wyłożyć na ciasto w formie. Wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować tak, aby płat ciasta dokładnie pokrył jabłka. W cieście zrobić kilka dziurek np. patyczkiem do szaszłyków. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-30 minut. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny.
Kolejna szarkotka:) nie probowalam, ale znajac Pania, szarlotka jest napewno wysmienita!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa
UsuńNapewno będzie Super.Zapisalam.pozdrawiam.
UsuńTo jest najlepsza szarlotka pod słońcem. Przepis ode mnie wzięło wiele osób prowadzących swoje blogi i wszędzie jest wychwalana jako najlepsza
UsuńFajny przepis Krysiu
OdpowiedzUsuńDzięki Alu. Moja rodzina zawsze zamawia tę wersję krucho-drożdżową szarlotki
UsuńKrysiu Twoja szarlotka wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńKrysiu, dziękuję za przepis, szarlotka kroluje na naszym stole i jest bardzo pyszna, jedna z najlepszych jakie jadłam, Twoje przepusy są najlepsze
OdpowiedzUsuńDzięki Iwonko :) Bardzo się cieszę, że szarlotka smakuje . Tym bardziej, że to mój autorski przepis. Pierwszą wersję po raz pierwszy pokazywałam światu w 2009 r. Ma forum cincin.cc . Potem widziałam ją na wielu, wielu blogach.
UsuńNo to i ja musze spróbować:-) zaraz wskakuje do piekarnika:-) dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń