Składniki:
Ciasto:
* 250 g masła/masła roślinnego ( w starym zeszycie jest podane masło roślinne)
* 2 szklanki mąki
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru pudru ( u mnie jest trochę mniej)
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki mleka/wody
Krem:
* 0,5 litra mleka
* 3-4 łyżki cukru
* 1 opakowanie budyniu (waniliowy lub śmietankowy
* 1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizena)
* 1 żółtko
* 200 g masła
Polewa:
* 150 g czekolady deserowej/gorzkiej
* 100-150 g śmietanki kremówki
Dodatkowo : jabłka typu reneta, niezbyt duże. Obrane i pokrojone na ósemki
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania budyniu. Do garnka dajemy 1,5 szklanki mleka i cukier. Wstawiamy do gotowania. W tym czasie z pozostałym mleku należy wymieszać budyń, skrobię i żółtko. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko małym strumieniem, ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wierzch budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia.
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do miski włożyć masło i puder. Ucierać na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i dosypywać mąkę stopniowo, cały czas ucierając. (w zeszycie było zapisane, że: należy dodawać po jednym żółtku do masła, następnie dodać 2 łyżki mleka. Z białek ubić pianę. Do masy żółtkowej dodawać mąkę i ucierać a na koniec połączyć z pianą z białek). Ciasto podzielić na dwie części (moje część jedna było trochę mniejsza od drugiej). Kakao wymieszać z 2 łyżkami mleka i dodać do jednej z części, dokładnie wymieszać. Formę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać jasne ciasto. Wyrównać. Na jasne ciasto wyłożyć ciasto z dodatkiem kakao. Powkładać kawałki jabłek, dość gęsto ale bez przesady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50-60 minut. Wyjąć i dokładnie wystudzić.
Utrzeć masło na puch. Wciąż ucierając dodawać po łyżce budyniu. Krem wyłożyć na wierzch ciasta.
Do miski włożyć kawałki czekolady i wlać śmietankę. Miskę ustawić na garnku z wodą, ustawionym na małym ogniu. Doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady w śmietance. Zdjąć miskę z garnka i przestudzić polewę. Schłodzoną polać po wierzchu ciasta
A można przepis na thermomix ?
OdpowiedzUsuńnie, nie można. Trzeba sobie samemu dostosować. Nie mam thermomixu i raczej nie będę miała więc wszystkie przepisy są bardzo tradycyjnie wykonywane.
Usuń