Translate

niedziela, 17 czerwca 2018

Jagodzianki z waniliową kruszonką, ciasto z dodatkiem krupczatki

Trzeba nacieszyć podniebienie jagodami, bo przecież sezon na nie nie jest zbyt długi i najbardziej smakują jednak takie świeże. No i zaś pobudka wczesnym rankiem (nie wymuszona) i kolejna niedziela z jagodziankami




Składniki:

* 200 g mąki krupczaki
* 500 g mąki tortowej lub 550
* ok. 270 ml ciepłego mleka
* 2 jajka całe + 3 żółtka
* ok. 120-150 g masła
* cukier - u mnie coś ok. 6-7 łyżek
* 3 łyżki oleju 
* 40 g drożdży

Dodatkowo:

* jagody 
* cukier i bułka tarta do jagód
* jajko do posmarowania bułeczek


Sposób przygotowania:

Podgrzać lekko mleko. Odlać ok. 5-6 łyżek do miseczki, wkruszyć w miseczkę drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Podgrzać mleko  mocniej i wkroić do niego masło. Doprowadzić do roztopienia się masła. Mleko z masłem powinno być takie bardziej ciepłe. 
Do misy wsypać obie mąki, wymieszać. Zrobić dołek w mące i wlać podrośnięty zaczyn. Przysypać mąką z brzegów i odczekać jeszcze ok. 10  minut. W tym czasie jajka i żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać do mąki i zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo należy dolewać mocno ciepłe mleko z masłem. Na koniec dodać olej. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni. Posypać wierzch ciasta mąką, miskę okleić z wierzchu folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. U mnie po ok. pół godzinie ciasto wyłaziło z miski. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, lekko zagnieść. Odcinać równe kawałki ciasta (moje ważyły ok. 67-70 g) a następnie formować placuszki, gdzie na środek należy dodać ok. 1 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą. Skleić dokładnie  i odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, stroną sklejoną do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ok. pół godziny). Po wyrośnięciu posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. pół godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz