Translate

sobota, 3 marca 2018

Radomianka

To nie mieszkanka Radomia, ale ciasto. Przepis mocno sie postarzał i nie wiem czy ktokolwiek jeszcze pamięta to ciasto. Mnie na stare lata przypominają się te ciasta z młodych lat. Kakaowe, wilgotne ciasto i krem z masła i śmietany. Prosto i pysznie. Zdecydowanie to ciasto jest smaczniejsze niż suchy biszkopt. Przynajmniej dla mnie.



Składniki:

Ciasto:

* 400 g mąki
* ok. 1 szklanki cukru pudru
* 160 g masła/margaryny (miękkie)
* 5 jajek - rozdzielić na białka i żółtko)
* 3 łyżki kakao ( takie z górką )
* 280 g mleka
* 1,5-2 łyżeczki proszku do wypeików

Krem:

* 250 g masła (miękkie)
* 8 łyżek cukru drobnego
* 330 g śmietany kwaśniej 18% - temperatura pokojowa
* sok z cytryny

Polewa kakaowa (jaką kto lubi, może być i ganache)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek i przesiać kakao. Wymieszać. Miękkie masło utrzeć na puch z pudrem. Ciągle ucierając dodawać po 1 żółtku. Gdy masa będzie puszysta i jednorodna, dodawać na zmianę mleko i mąkę. Cały czas ucierać. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem, o wymiarach 24x28 cm.  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-50 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do wystudzenia. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.
Na krem utrzeć masło z cukrem, na puch. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce śmietany. Ucierać tak długo aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Może się zdarzyć, że w którymś momencie masło zacznie się nam owarzać. Nie wpadać w panikę proszę, tylko wystarczy odrobinę masę podgrzać, chwilę mieszać łopatką a następnie mikserem.  I już po kłopocie. W pierwszym momencie po delikatnym podgrzaniu wygląda to okropnie, bo masło osobno i maślanka osobno, ale na pewno wszystko sie połączy w jedwabisty i pyszny krem. Na koniec dodać sok z cytryny (u mnie tak ze trzy łyżki poszło). Krem od razu wyłożyć na pierwszy blat i przykryć drugim, lekko przy tym dociskając.
Ciasto wyrasta z małą górką. Jeżeli komuś ta górka psuje wygląd, to może ją ściąć. Ja tego nie zrobiłam, bo uważam, że własnie takie ciasto ma swój niepowtarzalny urok. Na koniec na wierzch ciasta wylać polewę. Zostawić ciasto ok. godziny w temperaturze pokojowe a następnie schować do lodówki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz