nie będą to idealnie podane ilości, bo ja nie potrafię tak gotować
* pręga wołowa ok. 600 g (chyba ciut więcej miałam) - pokrojona w wąskie paseczki
* 1 mała lub pół dużej papryki czerwonej - pokrojona w większą kostkę
* 1 średniej wielkości cebula - pokrojona w kostkę drobną
* 2 średniej wielkości ogórki kiszone - pokrojone w malutką kostke
* ok. 6 średniej wielkości pieczarek - pokrojone w półplsterki
* 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
* kilka kulek ziela angielskiego (3-4)
* 2 małe listki laurowe
* kilka ziarenek pieprzu
* mąka to obtoczenia mięsa
* smalec do smażenia (można dodać oleju)
* przyprawy : sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
* marynata do mięsa:
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki oleju
wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać
Sposób przygotowania:
Wieczorem pokroić mięso na paseczki wlać marynatę i dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia, mięso wyjąć i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać smalec (mięso nie powinno w nim pływać) i wrzucić mięso. Mięsa ma być tak aby kawałki nie leżały jeden na drugim tylko swobodnie leżały jeden obok drugiego. Czasami trzeba to robić na dwie trzy tury. Moje zmieściło się na dwie, bo mam dużą patelnię. Mięso podsmażyć do zarumienienia. Do rondla wlać ok. 1,5 litra wody (gdy później okaże się, że jest mało, zawsze można dolać). Dodać liść, ziele i kilka kulek pieprzu. Wstawić do zagotowania. Do gorącej wody przekładać podsmażone na rumiano mięso. Na patelnie wsypać cebulę i podsmażyć, tak aby zrobiła się szklista. Dodać do mięsa. Teraz należy wsypać pieczarki i lekko podsmażyć. Pieczarki tak jak i cebula, nie powinny się zrumienić. Dodać do rondla. Rondel przykryć, lekko uchylając pokrywkę i gotować na malutkim ogniu. Po ok. godzinie można sprawdzić czy mięso robi się miękkie. Mięso z pręgi czasami wymaga dłuższego gotowania. Gdy mięso będzie już półmiękkie należy dodać paprykę . Gotować ok. 15 minut. Teraz należy dodać ogórki kiszone. Gotować ok. 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie mięciutkie. Teraz można dodać koncentrat pomidorowy. Dobrze przemieszać i gotować ok. 5 minut, doprawiając w tym czasie jeszcze solą, pieprzem i oboma rodzajami papryki.
Podajemy z pieczywem.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitaj Krysiu ale mi smaka zrobiłaś tym strogonowem :).Teraz to już będę musiała nam zrobić to cudo bo wygląda smacznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńpolecam Justyno. Naprawdę pyszny wyszedł. Pokrojona pręga nie prezentuje się ładnie, bo nie da się jej w zgrabne paseczki zrobić, ale za to jest o niebo smaczniejsza niż inny rodzaj mięsa wołowego.
Usuń