Składniki:
Ciasto:
* 150 g mąki krupczatki
* 300 g maki tortowej
* 50 g kakao
* 120 g cukru pudru
* 250 g masła
* 5 żółtek
Dżem:
* 3 pomarańcze ( ja wzięłam 3 małe pomarańcze i 1 dużą)
* ok. 200 g cukru
Sposób przygotowania:
Ja zaczęłam od przygotowania dżemu z pomarańczy. Trzy pomarańcze obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki a jedną pokroiłam razem ze skórą. Pomarańcze zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyc do rondla, dosypać cukier i smażyć aż dżem stanie się szklisty i wyraźnie zgęstnieje. Przełożyć do słoika i wystudzić.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, najlepiej przy pomocy malaksera. Schłodzić a jeżeli uzyte było zimne masło, można od razu wałkować na grubość ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka. W połowie wyciąć małą foremką np. kółeczka czy serduszka. Upiec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni - termoobieg przez ok. 15 minut. Wyjąć i przestudzić. Na ciastkach pełnych wyłożyć po łyżeczce dżemu i przykrywać ciasteczkami z wyciętym otworem.
wyglądają wspaniale, dobra propozycja na nadchodzące chłody :)
OdpowiedzUsuńi wspaniale smakują Małgosiu :) Własnoręcznie robiony dżem jest idealny do tych ciasteczek. W z całej porcji wyszło mi 30 całkiem sporych ciastek
Usuń