Translate

piątek, 20 października 2023

Sernik waniliowy

 Stał sobie w lodówce kubełek z twarogiem sernikowym, więc trzeba było wykorzystać. Pomysłów milion, ale brak czasu zredukował moje pomysły do minimum. I powstał najprostszy sernik bez żadnych udziwnień.





Składniki:

Ciasto:

* 300 g mąki pszennej tortowej

* 150 g masła - schłodzone

* ok. 3 łyżek cukru pudru

* 2 żółtka

* 2 łyżki śmietany 18%

* 2 łyżki kakao naturalnego

* 1/2 łyżeczki proszku do wypieków

* szczypta soli

Masa serowa: - wszystkie składniki w pokojowej temperaturze. Wyjąć z lodówki ok. 2 godziny wcześniej

* 1 kg twarogu sernikowego o zawartości tłuszczu co najmniej 18% - zwarty i gęsty powinien być

* 200 g śmietanki kremówki 36%

* 4 całe jajka

* 1 łyżka mąki pszennej

* cukier puder - ilość w zależności jak słodkie ciasta preferujecie. Ja dałam 5 łyżek

* cukier waniliowy z dodatkiem ziaren wanilii - 1 łyżeczka lub po prostu ziarenka z laski wanilii


Sposób przygotowania:

Zacząć od zrobienia ciasta kruchego.  Mąkę, kakao, puder, sól, proszek wymieszać. Wkroić zimne masło i posiekać. Dodać śmietanę i żółtka i zagnieść ciasto. Odkroić 1/3, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Resztą ciasta wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z włączonym termoobiegiem i podpiec przez 10 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić. 

Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki masy serowej. Zmiksować na niskich obrotach, tylko do dokładnego połączenia się składników. Jak masa już jest jednolita i gładka kończymy miksowanie. Masę serową wylać na podpieczony i schłodzony spód. Ciasto z zamrażarki wyjąć i zetrzeć na tarce, na masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - grzanie góra-dół i piec przez 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 40 minut. Upieczony wyjąć i odstawić na kratkę wystudzenia. Od razu należy odkroić sernik od boków tortownicy ostrym nożem. Sernik wtedy opada ale równo. Ja jeszcze dodatkowo, po ok. 15-20 minutach od wyjęcia, odwracam sernik do góry nogami (ciągle jest w tortownicy) na podkładkę (a ta musi być stabilna i sztywna) i tak zostawiam na kolejne 15 minut. Po tym czasie znów odwracam i odpinam boki tortownicy i już stygnie do końca. Na przestudzony sernik polać roztopioną gorzką czekoladę.





2 komentarze: