Niby kruche ale tak inaczej zrobione . Nadzienie jakie kto lubi, u mnie poszła marmolada.
Składniki:
* ok. 500 g mąki (ilość mąki zależna od gęstości śmietany. Mnie poszło mniej)
* 200 g masła - roztopionego (opis jak powinno być roztopione masło, w wykonaniu)
* 200 g śmietany 18% - 24 % (miałam wyjątkowo gęstą śmietanę. Proponuję dać zwyczajnie gęstą, bo moją to można było nożem kroić)
* 1/2 łyżeczko sody
* 1 łyżeczka octu winnego
* cukier do obtaczania
Sposób wykonania:
Śmietanę wyjąć z lodówki tak z godzinę wcześniej. Masło pokroić na małe kawałki i dać do miski, najlepiej metalowej. Miskę z masłem lekko ogrzać , masło mieszać. Ponownie lekko ogrzać i mieszać. Masło powinno się roztopić ale być takie białe wręcz. Nie może być gorące a lekko ciepłe. Do masła dodać śmietanę i energicznie wymieszać rózgą. Sodę wymieszać z octem. Uwaga bo od razu bardzo się spieni. Dodać do masy maślano-śmietanowej i bardzo energicznie wymieszać. Teraz zaczynamy dodawanie mąki. Dodajemy stopniowo. Najpierw ze 4 łyżki, wymieszać, kolejne 4 łyżki, wymieszać. Wygodnie robić to łopatką, ale na początku bardzo dobrze miesza się rózgą. Kiedy już będzie ciężko mieszać, wtedy blat posypujemy grubo mąką i wykładamy na tę mąkę ciasto z miski. Zagniatamy, wgniatając tę mąkę. Zagniatamy z tą mąką, aż ciasto praktycznie przestanie kleić się do rąk ale ma być miękkie i plastyczne.
Ciasta od razu dzielimy na 5-6 części. każdą z nich dzielimy na 8-12 kawałków/trójkątów.
U podstawy każdego nałożyć trochę nadzienia i zawijać rogalika.
Od razu, każdy rogalik przetoczyć po cukrze . Cukier bardzo ładnie przykleja się do ciasta, nie ma potrzeby niczym smarować.
Układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu od razu należy zdejmować z blachy.
Piękne! Muszę zrobić 😍 Uwielbiam ciastka i rogaliki posypane tylko cukrem. Pewnie dlatego, że nie lubie lukru, ani cukru pudru, no i za polewami nie przepadam 😆 Mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję Helenko. Ten cukier i ładnie wygląda i fajnie smakuje
UsuńUpiekłam! Są przepyszne, gorąco polecam wszystkim 😎
UsuńBardzo się cieszą, że nie zawiodłaś się
UsuńCoś wspaniałego i ta nowa technika ich robienia mnie kusi i sposób zawijania, Krysiu tyś stworzona do pieczenia ciast i ciasteczek
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu. Marmolada wyłaziła to tak sobie wykombinowałam :D Kilka pierwszych normalnie zawinęłam, ale diabli mnie brali przez tę marmoladę
UsuńMam 2 uwagi do podanego przepisu ;).1- Nazwa jaka powinna brzmieć "małe wykwintne rogaliki w cukrze" i 2-porcja należy podwoić :)).
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Jasiu
UsuńZ braku śmietany zrobiłam z jogurtem naturalnym. Też przepyszne (mam porównanie, bo pierwsze zrobiłam kiedyś zgodnie z przepisem). Nadziałam dżemem dyniowo-pomarańczowym. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńA ja bardzi się cieszę, że mój przepis posmakował
Usuń