Składniki:
* 2 – 3 młode kalarepki średniej wielkości
* 2 łyżki masła (klarowane daję)
* pęczek koperku
* woda (2 -3 łyżki)
* sól i pieprz (biały najlepiej) mielony
* 3 łyżki soku z cytryny
* ½ łyżeczki cukru
* opcjonalnie : 1 łyżeczka mąki (do zagęszczenia)
Sposób przygotowania:
Kalarepki obrać i pokroić w kostkę 1cm x 1cm. Na dno rondla włożyć masło i następnie włożyć pokrojoną kalarepkę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Po ok. 5 minutach, posolić i znów przykryć rondel. W trakcie duszenia kalarepka puści sok. Gdyby było go mało należy dodać odrobinę wody po kilku minutach (wody ma być tyle, aby kalarepka nie musiała w niej pływać). Dusimy do momentu aż kalarepka zmięknie ale wciąż będzie chrupka. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Jeżeli lubimy bardziej zawiesistą jarzynkę, to z rondla odlewamy trochę powstałego sosu i dodajemy do niego łyżeczkę mąki. Mieszamy razem dokładnie i wlewamy do kalarepki. Doprowadzamy do zagotowania i już można podawać do obiadu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz