Składniki:
Ciasto:
* 500 g mąki
* 250 g masła - mocno schłodzone
* 6 żółtek
* 3-4 łyżki cukru pudru
* 1 malutka łyżeczka proszku do wypieków
Przygotować z powyższych składników kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedna - większa będzie stanowiła spód ciasta. Pokruszyć ją na dno formy 24 x 36cm. Delikatnie docisnąć dłonią i formę wstawić do lodówki. Drugą część ciasta owinąć folią i również wstawić do lodówki.
Masa wiśniowa:
* wiśnie drylowane - miałam ich trochę więcej jak litr (4 szklanki)
* 1 szklanka cukru
* 5 łyżek maizeny - z maleńką górką odmierzone
Wydrylowane wiśnie włożyć do rondla, zasypać cukrem i ustawić rondel na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania a następnie gotować ok. 10 minut. Maizenę wymieszać z 5 łyżkami wody. Wiśnie zdjąć z ognia, wlać maizenę, mieszając przy tym wiśnie. Postawić ponownie na ogień i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć i przestudzić.
Masa jogurtowa:
* 2 x 400 g jogurtu greckiego
* 1 x 400 g śmietany 18%
* 6 białek
* 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (mam taki z dodatkiem wanilii)
* 2 łyżki maizeny
Dodatkowo:
* wiśnie wydrylowane ok. 2 szklanek
Jogurty i śmietanę wymieszać razem. Dodać budyń i maizenę, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania, dosypywać po łyżce cukier. Ubijać aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca a cukier całkowicie rozpuszczony w niej. Delikatnie połączyć z z masą jogurtową.
Połączenie w całość :
Spód ciasta podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Na zimne ciasto wyłożyć masę wiśniową. Może być ciepła. Nie musi całkowicie wystygnąć.
Na masę wiśniową wyłożyć masę jogurtową. Wyrównać. Na wierzch poukładać wiśnie. Na wiśnie pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i piec ok. 50 minut.
Z wiśniami taki przekładaniec jak marzenie, już nie wiem czy jesteś najlepszą cukierniczką w Polsce czy mistrzynią nad mistrzynie
OdpowiedzUsuńMatko jakie to wszystko u ciebie apetyczne
Alu, jesteś niezwykle miła :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPodpisuje się pod tym co napisała margot obiema rękami. Krysiu jesteś Wielka ☺🤗💞❤
UsuńTo nie ,ze miła ja pisze to co uważam :) Buziaki
UsuńSuper wygląda napewno tak smakuje, Pytanie co to jest spajzena
OdpowiedzUsuńMaizena - skrobia kukurydzianą. Można zamienić skrobia ziemniaczaną. Nie mylić z mąką kukurydziana
UsuńMega smakowicie wygląda Twoje ciasto i na pewno było przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Było
UsuńJaką śmietanę dokładnie Pani użyła?
OdpowiedzUsuńchodzi o to jakiej firmy ? To jest bez znaczenia. Ma być kwaśna 18% śmietana, gęsta. Może być kubek 330 g zamiast 400 g.
Usuń