Składniki:
Biszkopt kawowy:
* 5 jajek - rozdzielić na żółtka i białka
* 1/2 szklanki kawy Inki + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka kakao (raczej płaska)
* 1 niepełna szklanka mąki (tak ze 2 łyżki odjąć od pełnej szklanki)
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
Krem amaretto:
* 500 g mascarpone
* 500 g śmietanki kremówki
* 4 łyżki pudru
* 50 ml amaretto
Nasączenie:
* 220 - 240 ml zaparzonego espresso lekko posłodzonego
* ok. 100 ml amaretto
Dodatkowo:
* konfitura wiśniowa Dwa malutkie słoiczki miałam) + u mnie wiśnie z nalewki
* ciasteczka amaretti - ile kto chce. U mnie sporo było.
Sposób przygotowania:
Biszkopt: mąkę, kawy, kakao i proszek wymieszać. Białka przełożyć do miski, lekko posolić i ubijać. Kiedy piana będzie sztywna zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukier, nie przerywając ubijania. Do ubitej na bardzo sztywno piany dodajemy po 1 żółtku i mieszamy mikserem. Na koniec przesiewamy mąkę z dodatkami i już łopatką delikatnie mieszamy. Formę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół) i piec ok. 40 minut. Wyjąć i wystudzić a następnie przekroić na dwa równe blaty. Biszkopt lepiej upiec poprzedniego dnia to będzie łatwiej przekroić.
Zaparzyć kawę, osłodzić lekko i wystudzić. Dodać amaretto. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na dnie formy i nasączyć kawą (połową). Teraz posmarować konfiturą wiśniową (ja bardzo delikatnie najpierw konfiturę podgrzałam).
Teraz można już przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone, dodać kremówkę i zacząć ubijać. Kiedy masa będzie już sztywna, należy dodać puder i wciąż ubijać. Na koniec wlać amaretto i szybko wymieszać. 2/3 kremu wyłożyć na konfiturę a następnie przykryć wierzchnim blatem biszkoptu. Nasączyć blat pozostałą kawą. Chwilę odczekać i wyłożyć na wierzch pozostały krem. Równo rozsmarować. Na wierzch pokruszyć ciasteczka amaretti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz