Miałam lekkie obawy co do przepisu, bo przeraziła mnie ilość proszku do pieczenia. Oczywiście, dałam odrobinę mniej. Ale naprawdę odrobinę. Ciasto wygląda pieknie, robi się go bez problemu, bardzo dobrze smakuje a proszku wcale nie czuć.
Rodzina bardzo sobie chwaliła ciasto
Składniki:
* 6 białek (miałam duże jajka)
* 1 szklanka cukru drobnego
* 2,5 szklanki mąki
* 6 łyżek wody (w oryginale było 9)
* 6 łyżek oleju (w oryginale było 9)
* 1 łyżka maku (miałam jedynie mielony mak)
* 1 łyżka kakao
* 6 żółtek
* 1 opakowanie (30 g) proszku do pieczenia
* 1,5 łyżki octu
* jabłka - użyłam antonówek. Miałam 3 bardzo dorodne jabłka o obrane i pokrojone na plasterki
Sposób przygotowania:
Żółtka, proszek i ocet wymieszać razem. Należy robić to w większej misce bo żółtka w tym połączeniu bardzo się pienią i mocno zwiększają objętość.
Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier. Ubijać aż do zupełnego rozpuszczenia się cukru. Dodać masę żółtkową, i wciąż miksować. Następnie dodawać olej wymieszany z wodą, zmniejszając zdecydowanie obroty miksera. Na koniec partiami dodawać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozdzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do kolejnej mak a trzecią zostawiamy bez dodatków.
Formę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto z dodatkiem kakao. Na wierzchu poukładać jeden obok drugiego, plasterki jabłek. Na jabłka wylać ciasto z dodatkiem maku. Ponownie poukładać jabłka, na które należy wylać ciasto bez dodatków. Na wierzch ułożyć również plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny.
Witaj Krysiu serdecznie jabłecznik wygląda super mam nadzieje że podzielisz się z Nami przepisem plis :)
OdpowiedzUsuńOczywiście Justyno :) Teraz wybywam z domu, więc dopiero wieczorem napiszę przepis
UsuńWłaśnie siedzi w piekarniku ,wygląda pysznie .Pozdrawiam ze Śląska Dorota
OdpowiedzUsuńProszę podać gramaturę Mąki ponieważ 2, 5 szklanki to może być 350 gr lub 600 gr. , 🖍️( Dotyczy to Szklanki czy Kubka z miarką)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,🌹
Podałam przepis w formie takiej jaką dostałam. Jeżeli używam jako miary szklanki, to jest to szklanka o pojemności 250 ml. Co w 95% takich moich przepisów, zaznaczam. Cukier też odmierzałam tą samą szklanką.
Usuń