Składniki:
Budyń:
* 2 opakowania budyniu - ja miałam czekoladowy z dodatkiem belgijskiej czekolady
* 750 ml mleka
* 3-4 (lub więcej) łyżek cukru
Ciasto:
* 5 jajek - rozdzielić na żółtka i białka - jajka miałam duże
* 200 g cukru pudru
* 250 g mąki
* 100 ml wody
* 100 ml oleju (z pestek winogron daję)
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
Polewa śmietanowa:
* 800 g śmietany kwaśnej 18%
* cukier waniliowy (ja używam cukru z dodatkiem wanilii)
* 2-3 łyżki zwykłego cukru
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania budyniu. Ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, tylko w ilości mleka podanej w przepisie. Wierzch ugotowanego budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Budyń musi ostygnąć, ale powinien być lekko ciepły.
Kiedy budyń już ma odpowiednią temperaturę, możemy zacząć robić ciasto. Formę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć żółtka i puder. Ubić razem do białości. Nie przerywając ubijania dolewać po troszeczku olek wymieszany z wodą. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać po łyżce do masy, ciągle ubijając. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Dodać ok. 1/4 części piany do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Jak ciasto się rozluźni, dodać połowę pozostałej piany i wymieszać a następnie resztę piany, wymieszać. Ciasto wlać do formy. Małą łyżeczką wykładać budyń na ciasto (ja nie dałam całego budyniu, bo był bardzo dobry i wyżarłam sporo). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut. W trakcie pieczenia obniżyłam temperaturę do 175 stopni. W czasie jak ciasto się piecze, wymieszać śmietanę z cukrem waniliowym i zwykłym. Ale delikatnie aby śmietany nie napowietrzyć zbytnio.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika (piekarnik wyłączyć) i delikatnie wylać na wierzch gorącego ciasta śmietanę. Wstawić ponownie do piekarnika i przymknąć drzwiczki, wkładając pomiędzy drzwiczki a piekarnik rękawicę kuchenną. Zostawić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku ok. 15-20 minut .
W różnych miejscach ciasta, przekrój różny. Tutaj wygląda tak :)
Bardzo ciekawy przepis. Wszystko w nim, co lubię. Jak zjemy szarlotkę, to ciasto będzie kolejnym, które upiekę. Piękne zdjęcia, zwłaszcza to ostatnie do mnie przemawia!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto jest bardzo, bardzo smaczne. I dość szybko się je robi
UsuńUpiekłam, pyszne! Ale moja polewa nie ścięła się tak , jak to widać na zdjęciu, była bardziej płynna. Może zależy to od śmietany. Użyłam 18% z Piątnicy. Następnym razem podpiekę tę polewę z 5 min i dopiero wyłączę piekarnik.Do ugotowanego budyniu dodałam 6 kostek gorzkiej czekolady. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńa to zaskoczenie z tą polewą. Zawsze mi się ścina, zawsze . I biorę najzwyklejszą śmietanę 18% . Najczęsciej kupuję w Lidlu. Na wielu ciastach robię taką polewę. Pierwszy raz spróbowałam na serniku. Zobacz sernik jagodowy czy sernik z żurawiną. Wszędzie ta sama metoda
UsuńCiasto przepyszne choc troche je zmienilam po swojemu,mianowicie make dalam pol na pol orkiszowa i krupczatke,zamiast cukru dalam ksylitol (bo ja cukrzyk jestem) a zamiast budyniu dalam czekoladowy krem z jablek ktory jest z budyniem wiec prawie na to samo wyszlo,a smietane dalam Jogo i byla ladna sztywna.Wszystkim baaardzo smakowalo i raz dwa sie skonczylo.Acha jeszcze do ciasta dolalam troche wody z kwiatow pomaranczy-bo bardzo lubie te zapach.Ciasto na drugi dzien wspaniale,wilgotne.Na pewno jeszcze nie jeden raz upieke.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za piękną opinię. Nam to ciasto też wyjątkowo smakowało. I faktycznie na drugi dzień zrobiło się bardziej wilgotne.
Usuń