Sernik z marmoladą
Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki maki (szklanka ma pojemność 250ml) – użyłam pół na pół mąkę tortową i mąkę krupczatkę
• 100 g masła
• 30-50 g smalcu
• 1 całe jajko
• 1 żółtko (białko zostawić do masy serowej)
• 1/2 łyżeczki proszku do wypieków
• 3 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
• 1 kg serka śmietankowego ( 24 % tłuszczu, opakowany w kubełek)
• 150 g masła – rozpuszczone i ostudzone
• 7 jajek (rozdzielić na żółtka i białka)
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie budyniu waniliowego (miałam taki z dodatkiem wanilii)
• Cukier waniliowy (z ziarenkami wanilii)
• 3 łyżki maki (używam krupczatkę)
• 2 łyżeczki octu winnego
Dodatkowo: marmolada kwaskowa
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąki, puder, proszek, masło i smalec dać do misy malaksera. Posiekać aż nie będzie wyczuwalny tłuszcz. Dodać jajko i żółtko i połączyć razem. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć rozwałkowane na ten rozmiar ciasto. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Na cieście rozsmarować marmoladę. Gdyby marmolada wydawała się zbyt słodka, można ją wymieszać z łyżką soku z cytryny.
Do dużej miski włożyć ser, dodać żółtka, proszek budyniowy, roztopione masło, mąkę i cukier waniliowy. Mikserem (ręcznym już) wymieszać tylko do połączenia się składników. W drugiej misce ubić 8 białek ze szczyptą soli. Kiedy otrzymamy już sztywną dość pianę dodajemy po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Ubijamy aż piana stanie się bardzo gęsta, lśniąca a mikser będzie miał wręcz problem z ubijaniem. Teraz dodajemy ocet i jeszcze krótko ubijamy. Do masy serowej dodać trochę piany i delikatnie wymieszać szpatułka. Jak piana połączy się z masą serową dodać kolejną porcję piany i ponownie wymieszać. Teraz dodajemy już pozostałą pianę i kolejny raz delikatnie mieszamy. Masę serową należy wylać na podpieczone ciasto, posmarowane marmoladą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra dół) i pieczemy 1h15min. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik. Drzwiczki piekarnika uchylić tak na pół centymetra i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Uwielbia serniki, kolejny do wypróbowania:) Krysiu ten na kakaowym spodzie z kruszonka na wierzchu to najlepszy sernik jaki jadłam, udał się wyśmienicie:) Jesteś moją królową serniczków:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko :)
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy do masy serowej rozpuszczone masło?
OdpowiedzUsuńo dziękuję za uwagę. Już dopisuję. Masło dodajemy razem z serem i pozostałymi składnikami
UsuńSernik już w piekarniku. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny. Miodownik z Pani przepisu wyszedł na medal - po 1 nocy oczekiwania ciasto jest miękkie a zawsze miałam problem z tym, że blaty są bardzo twarde.
OdpowiedzUsuńno to zaczynam trzymać kciuki :) W serniku najważniejsza jest jakość sera
Usuń