Dzisiaj upiekłam półkruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Zwykłe, proste i pyszne oczywiście
Składniki:
* 2 szklanki maki (szklanka moja ma pojemność 250 ml)
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 5-6 łyżek cukru pudru
* 150 g masła lub margaryny
* 3 łyzki smalcu
* 2 żółtka + 1 jajko
* śliwki ok. pół kilograma
* kruszonka (ja zawsze mam w zamrażalniku)
Sposób wykonania. Mąkę, sól, proszek i puder krótko zmiksować w malakserze. Dodać zimne mało i smalec, pokrojone na mniejsze kawałki. Zmiksować do konsystencji kaszki. Dodać żółtka i jajko i miksować aż ciasto połaczy się w kulę. Wyjąć na blat oprószony mąkę i szybko uformować. Wyłożyć na dno formy 24x28 cm , wyściałanej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórka do dołu. Posypac kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1 godzinę
pyszne pewnie
OdpowiedzUsuń