Translate

niedziela, 28 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami

oj jak dawno mnie tu nie było. Z przyczyn różnych. Ale jeszcze trochę i wracam na stałe.
Dzisiaj upiekłam półkruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Zwykłe, proste i pyszne oczywiście


Składniki:

* 2 szklanki maki (szklanka moja ma pojemność 250 ml)
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 5-6 łyżek cukru pudru
* 150 g masła lub margaryny
* 3 łyzki smalcu
* 2 żółtka + 1 jajko
* śliwki ok. pół kilograma
* kruszonka (ja zawsze mam w zamrażalniku)

Sposób wykonania. Mąkę, sól, proszek i puder krótko zmiksować w malakserze. Dodać zimne mało i smalec, pokrojone na mniejsze kawałki.  Zmiksować do konsystencji kaszki. Dodać żółtka i jajko i miksować aż ciasto połaczy się w kulę. Wyjąć na blat oprószony mąkę i szybko uformować. Wyłożyć na dno formy 24x28 cm , wyściałanej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórka do dołu. Posypac kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1 godzinę

1 komentarz: