Ciasto:
§ * 500 g mąki
§ * 250 g masła lub margaryny
§ * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
§ * 0,5 szklanki cukru pudru
§ * 6 żółtek
§ * 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki wrzucamy do misy malaksera i wyrabiamy
ciasto które dzielimy na dwie równe części.
Beza:
§ * 6 białek
§ * 1 szklanka cukru drobnego
§ * 1 opakowanie kisielu cytrynowego (można zamienić skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną)
Białka ubijamy na
sztywną pianę następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier. Na koniec
należy delikatnie wmieszać kisiel.
Dodatkowo:
· * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
(miałam samorobny, przecierany a pojemność słoiczka to ok. 330ml.)
· * 100 g płatków migdałowych (można zamiast płatków dać siekane orzechy ale mnie w ręce wpadły akurat pierwsze płatki migdałowe)
Masa do przełożenia:
· * 200 g masła
· * 1 puszka masy kajmakowej (tradycyjnie u
mnie ta z Gostynia)
Wyrobione ciasto, podzielone na dwie równe części należy rozwałkować i wyłożyć do dwóch form o wymiarze 24 x 36cm. , wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzch każdego z ciast rozsmarować równą warstwę dżemu. Ubita pianę podzielić na dwie części i po równo wyłożyć na warstwie dżemy. Na pianę posypać płatki migdałowe . Wstawić obie formy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. W tym czasie utrzeć masło na puch i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce masy kajmakowej. Masę wyłożyć na jeden z upieczonych blatów i ułożyć na niej drugi blat. Ciasto wstawić do lodówki. Chociaż moim zdaniem i wiele lepiej by było wstawić do jakiejś chłodniejszej spiżarni, gdzie piana nie zwilgotnieje. Ale ja nie mam takowej więc mus do lodówki. Przetrzymywać w lodówce i kroić takie prosto wyjęte z lodówki. Ale podawać jest najlepiej kiedy ciasto już trochę złapie temperaturę pokojową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz