Translate

sobota, 30 czerwca 2018

Pleśniak

Takie zwykłe ciasto a zawsze cudnie smakuje. Najlepszy jak dla mnie z czarnymi porzeczkami


Składniki:

Ciasto:

* 2 szklanki maki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 1 szklanka maki krupczatki
* 265 g masła
* 5 żółtek (białka zostawiamy do piany)
* 1 łyżka lodowatej wody
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* cukier puder - ile komu pasuje. Jeżeli porzeczki są bardzo kwaśne to dajemy więcej cukru. Ja dałam ok. 4 łyżek
* 1 łyżka kakao

Piana:

* 5 białek
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
* 2 łyżki maizeny (można zamienić na skrobię ziemniaczaną)

Dodatkowo:

* czarne porzeczki - u mnie poszło ok. 700 g
* bułka tarta
* maizena lub skrobia ziemniaczana do posypania porzeczek

Sposób wykonania:

Do misy malaksera wsypać mąki, puder i proszek. Krótko zmiksować. Masło pokroić na mniejsze kawałki i miksować z mąką aż nie będzie wyczuwalnych kawałków. Dodać żółtka i lodowatą wodę. Miksować aż ciasto zacznie zbijać się w kulę.
Część ciasta wyjąć a w misie pozostawić ok. 1/3, do której należy dodać kakao i pomiksować aż ciasto będzie brązowe od kakao. Jasne ciasto podzielić na dwie części ale tak aby jedna była nieco większa (to będzie spód ciasta) od drugiej (a ta pójdzie na wierzch ciasta)
Każdy kawałek zawinąć w woreczek foliowy i wstawić do lodówki. U mnie ciasto zrobiłam wieczorem i było w lodówce całą noc.
Większy kawałek ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce na dno formy 24 x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieść dłonią i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-18 minut. Wyjąć i dokładnie wystudzić.
Wierzch ciasta posypać kilkoma łyżkami bułki tartej. Umyte i dobrze osuszone porzeczki posypać skrobią i wymieszać a następnie wysypać na podpieczone ciasto. Na porzeczki zetrzeć ciasto kakaowe.
Białka posolić lekko i zacząć ubijać. Kiedy zrobi się już dość sztywna piana należy dodawać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Cukier dodajemy, kiedy poprzednia jego porcja będzie rozpuszczona w pianie. Na koniec dosypać maizenę i krótko zmiksować. Wyłożyć pianę na ciemne ciasto a na pianę zetrzeć resztę ciasta jasnego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Imponująca! Zazwyczaj do pleśniak nie dodaję, ale do ciast o podobnej konstrukcji jak pleśniak do piany dodaję kisiel lub budyń i kilka kropel oleju. Nie wiem jak to się ma do puszystości/ objętości piany, ale wychodzi różnie;).
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. pewnie, że można kisiel czy budyń dać. Ale ja jednak wolę czystą skrobię, bez tych barwników i E. Z olejem piana jest taka bardziej miękka, gąbczasta.

      Usuń
  2. mozna owocec zamienić dżemem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Najlepszy dżem własnoręcznie smażony. Te sklepowe w pieczeniu tak jakby rozlewają się. Najlepsze będą powidła

      Usuń