Translate

sobota, 2 grudnia 2017

Sernik waniliowy w miodowych blatach

Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych wypieków. Jest miód i jest ser. A dzisiaj dodatkowo ziarenka wanilii, które dodaja dodatkowego aromatu miodowemu wypiekowi. Ciasto robi się dość szybko pomimo pieczenia trzech odrębnych blatów. Najgorsze tylko jest to czekanie aby ciasto cudownie zmiękło i później rozpływało się już w ustach.





Składniki:

Ciasto:

* 550 g mąki (500 g do ciasta , 50 g do wyrabiania i wałkowania)
* 2 całe jajka
* 3-4 łyżki miodu płynnego
* 1-1,5 łyżeczki sody
* 1-2 łyżki mleka (jak duże jajka to 1, jak średnie to 2)
* 250 g margaryny
* 5 łyżek cukru pudru

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego (kupiony w wiadereczku, ale zawartość tłuszczu to 18%)
* 1 opakowanie budyniu (ja miałam śmietankowy z białą czekoladą)
* 250 ml mleka
* 6 jajek
* 200 g masła
* ok. 1 szklanki cukru (ja daję mniej ale tyle podaję, bo wszyscy narzekają że moje ciasta są mało słodkie)
* cukier waniliowy z ziarenkami wanilii lub ziarenka z laski wanili

Sposób przygotowania:

Do misy malaksera dać mąkę, cukier puder i sodę. Wymieszać. Wkroić margarynę i posiekać na drobniutko. Teraz dodać jajka, mleko i miód. Krótko pokręcić, ale ciasto ma wyraźnie się połączyć. Blat obsypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść a następnie podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 24 x 28 cm (wymiar formy w której piekłam), podkładając pod spód papier do pieczenia. Gęsto ponakłuwać widelcem. Upiec na złoto. U mnie to było 175 stopni w termoobiegu, przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić. 
Do dużego rondla włożyć masło, cukier. Podłączyć ogień (mały ma być). Jak masło się rozpuści należy dać ser i wymieszać a następnie wbić jajka i bardzo dokładni i szybko wymieszać (najlepiej trzepaczką rózgową). Doprowadzić do zagotowania, często a najlepiej ciągle mieszając. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do gotującego się sera. Szybko wymieszać. Dodać wanilię. Doprowadzić do zagotowania. 
Na dnie formy wyłożonej papierem lub folią (ja preferuję papier) ułożyć pierwszy blat ciasta i wylać na niego połowę gorącej serowej masy. Przykryć drugim blatem ciasta i wylać resztę masy serowej. Nałożyć ostatni blat ciasto. Lekko docisnąć całość i odstawić do zupełnego wystudzenia. 
Teraz wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową. U mnie tradycyjnie gorzka czekolada 100 g rozpuszczona w kapieli wodnej z ok. 50 ml śmietanki kremówki.







Na tej fotce bardzo wyraźnie widać ziarenka wanilii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz