Translate

niedziela, 31 grudnia 2017

Karpatka

Taka zwykła, tradycyjna. Bez udziwnień, ze zwykłym kremem budyniowym na żółtkach. Pieczona w termoobiegu, dwie blachy na raz. Ponoć nie wolno używać termoobiegu, ale ja zaryzykowałam. Jak widać, termoobieg służy karpatce ;)



Karpatka

Składniki ciasta:

1 szklanka (szklanka o pojemności 250 ml) mąki
1 szklanka wody
125 g masła
5 – 6 jajek (*)
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki kremu

3 szklanki mleka
4 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej
Cukier (jak zwykle u mnie bez odmierzania, ale było tak gdzieś 7 łyżek)
Cukier z prawdziwą wanilią
300 g masła

Sposób przygotowania:

Dwie formy o wymiarach 24x36 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. 
Do rondla wlać 2 szklanki mleka i wsypać cukry i postawić rondel na ogień. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać mąki i żółtka. Mieszaninę wlać pomału na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania (dość energicznie należy to robić) doprowadzić do zagotowania się budyniu. Wierzch budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.  
Teraz można się wziąć za ciasto. Do rondla wlać wodę i dodać masło. Podgrzewać aż masło się całkowicie rozpuści i woda zacznie wrzeć. Teraz należy wsypać mąkę i cały czas mieszając (najlepsza drewniana łyżka) doprowadzić do szklistej jednolitej masy (rondel cały czas na ogniu jest). Teraz masę należy przełożyć do miski i odstawić do przestudzenia.  Tak gdzieś na 20-30 minut. Co jakiś czas przemieszać.  Jajka rozbić do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać dobrze. Do przestudzonej masy dolewamy stopniowo jajka i wyrabiamy ciasto robotem. (*)  Gdy są bardzo duże jaka, może być tak że nie należy dawać całej mieszaniny jajecznej, dlatego lepiej jaka rozmieszać wcześniej w misce niż wbijać bezpośrednio do masy. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Powinna być raczej gęsta i pięknie jednolicie szklista. Na koniec wsypać proszek do pieczenia i zmiksować.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni – termoobieg. Ustawić obie formy i nakładać po równo ciasto do obu form. Postawić obok kubek z ciepłą wodą i szpatułką maczaną w tej wodzie lub łyżką, należy w miarę równo rozsmarować ciasto w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, aby wyleciał nadmiar pary i spadła lekko temperatura. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni, zamykamy drzwiczki i suszymy jeszcze ok. 15 – 20 minut. Wyjmujemy formy z piekarnika i wyjmujemy ciasto na kratkę, aby dobrze wystygło. W tym czasie należ ubić dobrze masło a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Gotowy krem wyłożyć na jednym z ciast i przykryć drugim. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz