Translate

niedziela, 4 września 2016

Kruche z jabłkami i orzechami






Składniki:
Ciasto:
* 500 g maki
* 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* 1 jajko
* 250 g margaryny
* 2 łyżki śmietany

Masa jabłkowa:
* 2 kg jabłek (u mnie reneta)
* 2 galaretki (każda na 1/2 litra wody)

Masa orzechowa:
* 200 g orzechów włoskich drobno posiekanych
* 3 łyżki miodu
* 4 łyzki cukru (trzcinowy cukier)
* 1 łyżka mleka
* 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę pokroić na mniejsze kawałki a następnie posiekać z mąką na konsystencję kaszki. Teraz dodać śmietanę, żółtka i jajko i szybko zagnieść ciasto, tak by tylko zbijało sie w kulę. Nie zagniatac długo. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z części ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na prostokąt 24 x 36cm . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) do złotego koloru.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i szybko zetrzeć na tarce tzw. jarzynowej. Przełozyc do szerokiego garnka i smazyc kilka minut. Jabłka muszą być wyraźnie gorące i wtedy dosypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy, aż galaretki rozpuszczą się całkowicie. Przestudzić. Ciepłą masą jabłkową przekładać blaty upieczonego ciasta.
Masa orzechowa: do rondla włożyć wszystkie składniki poza orzechami. Podgrzewać aż do rozpusczenia cukru a nastepnie wsypać orzechy. Mieszając gotować przez ok. 3 minuty a następnie wylać na wierzch ciasta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz