Translate

piątek, 3 maja 2019

Ciasto "siedem szklanek"

Spotkałam kiedyś w internecie sposób na ciasto do przekładania, które się piecze zamiast biszkoptu. Postanowiłam wreszcie skorzystać z tego przepisu. I wreszcie mam równe blaty, które do tego nie są suche. Mnie bardzo, bardzo smakuje.





Składniki :

Ciasto:

* 1 szklanka jajek (u mnie weszło równo 5 jajek na szklankę o pojemności 250 ml)
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
* 1 szklanka roztopionego masła lub margaryny (ostudzone) - weszło w szklankę 250 g tłuszczy roztopionego
* 1 szklanka maki pszennej
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka mleka w proszku (to niebieskie, pełne mleko)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


Krem kawowy:

* 750 ml mleka
* 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1 opakowanie budyniu - waniliowy lub śmietankowy
* 1,5 łyżki mąki pszennej
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( łyżki odmierzamy z małą górką)
* 3 żółtka
* 200 - 250 g masła w temperaturze pokojowej
* ok. 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki



Sposób przygotowania:

Zacząć od ugotowania budyniu kawowego. W jednej szklance mleka rozmieszać budyń, żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotować razem z kawą. Mieszaninę wlewać pomału na gotujące się mleko, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Wierzch budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Można wziąć się teraz za ciasto. Do dużej miski wlać jajka i dodać cukier. Ubić razem przez ok. 5 minut (masa nie musi być super gęsta i sztywna). Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać masło wymieszać. Mąki, mleko w proszku i proszek wymieszać razem. Przesiać do miski z jajkami. Wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć na dnie papierem. Rozsmarować równą warstwą jedną część ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-17 minut. Wyjąć i zdjąć papier razem z upieczonym blatem na deskę. Ponownie nałożyć papier na dno i kolejną warstwę rozsmarować i upiec. Tak samo zrobić z ostatnią częścią. Blaty ciasta wystudzić. 
Miękkie masło utrzeć z pudrem. Do utartego masła dodawać po jednej łyżce wystudzony budyń kawowy. Na koniec można "wzmocnić" krem odrobiną spirytusu.  Krem podzielić na trzy części. Dwie równe a trzecia mniejsza (do posmarowania wierzchu, ewentualnie ozdobienie go lub na boki ciasta). W tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować kremem. Drugi blat ciasta posmarować połową dżemu i tą stroną ułożyć na blacie z kremem. Wierzch tego blatu posmarować resztą dżemu a następnie rozłożyć krem i rozsmarować go równą warstwą. Ułożyć ostatni blat ciasta. Posmarować kremem. Pozostawić ciasto na ok. godzinę na blacie a następnie schować do lodówki. Po kilku godzinach już jest dobre do jedzenia.

* ja ciasta nie nasączałam i dla mnie jest odpowiednio wilgotne. Ale jeżeli ktoś lubi bardziej "mokre" ciasta, może odrobinę nasączyć








9 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje. Przepisz na ciasto skopiowałam, za tydzień upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak zrobić krem kakaowy lub waniliowy zamiast kawowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodać zamiast kawy kakao, a jak waniliowy to pominąć kawe kakao itp i dodać laskę wanilii

      Usuń
    2. Nie dodawać kawy tylko wanilię lub kakao

      Usuń
    3. Dokładnie tak jak poprzedniczki napisały. Laskę wanilii rozciąć i ziarenka wrzucić do mleka. Jeżeli nie masz laski to najlepszy będzie cukier waniliowy z dodatkiem ziarenek wanilii lub ekstrakt waniliowy (ten dodajemy do ukręconego już kremu)

      Usuń
  3. pierwszy raz widzę takie ciasto na torty, będę robić takie , bo twoje ciasto-tort wygląda, Krysiu, jak milion dolarów

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny tort wyszedł Krysiu, zapisuję przepis, napewno mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis i prosto opisany tak wszystkie przrpisy powinny być podane napewno upiekę 😊

    OdpowiedzUsuń