Translate

sobota, 13 października 2018

Ciasto rumowe

ale zamiast rumu można dodać inny składnik np. skórkę i sok z cytryny. Mnie naleciało na rum. I pasuje mi ten smak do kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Jest trochę pracy przy nim, bo trzeba rozwałkować i upiec cztery blaty, ale warte jest tej pracy. Bardzo ładnie wygląda w przekroju, ale jeszcze lepiej smakuje




Składniki:

Ciasto:

* 500 g mąki
* 270 g masła (można i 250, ale mnie akurat tyle się odkroiło) - zimne
* 5 żółtek
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 - 3 łyżki śmietany z maleńką górką

Krem:

* 0,5 litra mleka
* 6 łyżek mąki
* 3-4 żółtka
* cukier - u mnie 8 łyżek
* 200 - 250 g masła - temperatura pokojowa
* 50 ml rumu

Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki. Ja używam własnego, dosyć kwaśnego dżemu przecieranego. To dosyć ważne, aby dżem był gładki

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Mąkę, puder, proszek wymieszać. Wkroić zimne masło i posiekać drobniutko (ja robię to malakserem). Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść. Powinny być widoczne malutkie kawałki masła. Ciasto podzielić na cztery równe części (używam zawsze wagi jeżeli mają to być równe części). Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi, należy ugotować budyń. W tym celu w szklance mleka bardzo dokładnie rozmieszać cukier, mąkę i żółtka. Można dodać tak jak ja, cukier waniliowy - z ziarenkami wanilii, co widać na fotce. Resztę mleka zagotować i wlać na gotujące się mleko mieszaninę. Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Wierzch budyniu przykryć folią i odstawić do zupełnego wystudzenia. 
I wracamy do ciasto. Wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy  na wielkość dna formy 24 x 36 cm.  Ja robię to na papierze do pieczenia ułożonym na  wyjętym z formy, jego dnie (używam najczęściej form z wyjmowanym dnem). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni - termoobieg. Wstawiać po dwie formy na raz do piekarnika i piec ok. 12-16 minut (czas zależy od piekarnika). Należy kontrolować stopień upieczenia. 
Upieczone blaty wystudzić. 
Robimy teraz krem. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce schłodzonego budyniu. Kiedy masa jest dokładnie utarta i gładka, należy dodać rum i wymieszać.
Na dnie formy ułożyć jeden z blatów ciasta. Posmarować dżemem (pół słoiczka mi poszło). Na dżem ułożyć delikatnie drugi blat (najwygodniej jest zsuwać ciasto z podkładki na której stygło). Lekko przycisnąć aby blaty się połączyły. Na blaty wyłożyć cały krem i wyrównać go. Połączyć dżemem pozostałe dwa blaty i zsunąć na krem. Teraz najlepiej jest ułożyć na wierzchu deseczkę, która delikatnie obciąży ciasto. Wystawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, można zrobić lukier cytrynowy. Czekolada jakoś mi tu nie pasuje, ale jak ktoś lubi to czemu nie ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz