Translate

sobota, 11 lutego 2017

Niebo w gębie

Tak właśnie nazywa się to ciasto. I faktycznie jest niesamowicie pyszne. Ciasto na wielu blogach jest. Opierając się na składnikach i wyglądzie, sama sobie wydumałam proporcje.




Składniki

Ciasto:

* 350 g mąki (użyłam tortową typ 450)
* 200 g masła/margaryny
* 4 żółtka
* 4 łyżki cukru pudru (z mała górką)

Masa jabłkowa:

* ok. 1,3 litra smażonych jabłek (miałam własnoręcznie smażone jesienią antonówki z własnego ogrodu, z minimalną ilością cukru),
* 1 cytrynowa galaretka - porcja na 3/4 litra wody, lub można dać 1,5 - 2 normalnej galaretki, na pół litra wody

Masa orzechowa:

* 200 g orzechów włoskich zmielonych
* 200 g masła
* 220 ml wrzącego mleka
* cukier puder ok. 1 szklanki (ja dałam mniej)

Polewa czekoladowa:

* 150 g gorzkiej czekolady
* ok. 100 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło/margarynę pokroić na mniejsze kawałki z następnie posiekać drobniutko razem z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, które następnie należy podzielić na dwie równe części. Każdą z części zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny. 2 formy o wymiarach 24x36 wyłożyć papierem a następnie rozwałkować ciasto (ja robię to małym wałeczkiem bezpośrednio na dnie formy) i panakłuwać widelcem dosyć gęsto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - termoobieg i piec ok. pół godziny. Ja piekę obie formy na raz. Jeden z blatów zostawić w formie, zaś drugi wyjąć i wystudzić na desce. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy to robić niezwykle delikatnie.
W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, należy zagotować mleko i zalać wrzącym orzechy. Odstawić do zupełnego wystudzenia, co jakiś czas mieszając. 
Jabłka włożyć do rondla i podgrzewać. Do gorących dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzone jabłka wyłożyć na blat ciasta pozostawiony w formie. Na jabłka zsunąć bardzo delikatnie drugi blat ciasta. 
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce masę orzechową. Gotową masę wyłożyć na ciasto. 
Całość wstawić do lodówki. Gdy masa orzechowa stężeje, polewamy na wierzch polewę czekoladową. W kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę ze śmietanką kremówką. Można też mocno podgrzać śmietankę i do gorącej wsypać czekoladę. Chwilkę odczekać i wymieszać. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz