Sama nie wiem jak to ciasto nazwać. Niech już zostanie raffaello. Robiłaś juz kiedyś podobne ciasto, ale tam był biszkopt migdałowy. Tu zrobiłam zwykły biszkopt. Do kremu nie dodawałam wiórek a jedynie każdą warstwę kremu, posypywałam nimi.
Składniki:
Biszkopt:
* 6 dużych jajek rozdzielonych (dałam 7, ale to siódme jajko całe dodałam do żółtek i dokładnie wymieszałam wszystko w miseczce) - temperatura pokojowa
* 1 szklanka cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
* 1 szklanka maki pszennej tortowej + 1 czubata łyżka
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (opakowanie to 47 g budyniu)
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia. Boków nie wykładać ani nie smarować. Piekarnik włączyć na 170 stopni z grzaniem góra/dół.
Mąkę, budyń i proszek wymieszać dokładnie. Do dużej miski dać białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno tak na 3/4. W tym momencie, nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo aż cały cukier rozpuści się a piana stanie się super gęsta, bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wlewać żółtka. Kiedy piana połączy się z żółtkami, odstawić mikser. Przesiać część mąki z dodatkami i delikatnie połączyć szpatułką z pianą. I tak do wyczerpania składników. Ciasto przelać do tortownicy , wyrównać i wstawić do nagrzanego już piekarnika. Piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odstawić na kratkę do lekkiego przestudzenia a następnie nożem odkroić boki i zdjąć rant tortownicy. Całkowicie wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Krem:
* 500 g mascarpone - schłodzone
* 500 g śmietanki 36% - bardzo zimna
* 200 g białej czekolady
* śmietanka (mleczko) kokosowa - puszka 400 ml
* ewentualnie trochę cukru pudru
Zacząć od otworzenia puszki z mlekiem kokosowym. Nie wstrząsać, nie mieszać. Wybrać do miseczki tylko tę gęstą część. Resztę odlać. Miseczkę ze śmietanką wstawić do lodówki. Puszkę można otworzyć od strony dna i wtedy na wierzchu będzie ta woda a pod spodem samo gęste. Do miseczki (metalowa lub szklana) posiekać białą czekoladę. Dodać do niej 2 łyżki śmietanki kokosowej i miseczkę ustawić w kąpieli wodnej. Rozpuścić czekoladę a następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
W dużej misce zmiksować mascarpone wraz ze śmietanką kokosową. Dodać schłodzoną czekoladę. Dokładnie zmiksować. W osobnej misce ubić na sztywno kremówkę. Dodawać stopniowo ubitą kremówkę do mascarpone (nie odwrotnie) i mieszać delikatnie szpatułką.
Dodatkowo:
* wiórki kokosowe
* nasączenie: przegotowana i schłodzona woda z dodatkiem soku z cytryny i likieru malibu (mnie tak sporo się wlało likieru)
Złożenie ciasta:
Ułożyć w tortownicy pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go. Wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować. Na wierzch posypać trochę wiórków kokosowych. Ułożyć drugi blat biszkoptu i powtórzyć czynności. To samo z trzecim blatem. Tu również na wierzch posypać wiórki i może ich być już więcej. Wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin.