niedziela, 5 czerwca 2016

Warstwowe ciasto karpatkowe

Post z czerwca 2010 r.







Składniki:

Ciasto:

• 250 ml wody
• 150 g mąki
• 100 g masła/margaryny
• 7-8 jajek
• Szczypta soli

Krem waniliowy:

• 250 + 125 ml mleka
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką)
• 4 żółtka
• 200 g białej czekolady
• 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%)
• Laska wanilii (użyłam 3 lasek, pozostałych z robienia ekstraktu waniliowego)
• 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

• truskawki


Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, dodać szczyptę soli i masło/margarynę. Całość zagotować i wsypać mąkę, energicznie mieszając. Ogień ustawić na minimum a ciasto mieszać aż nie będzie grudek i stanie się szkliste, odchodzące od ścianek naczynia.
Zdjęć z ognia i odstawić do przestudzenia na ok. 15 – 20 minut.
Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym (roztrzepanym wcześniej w filiżance) jajku i mieszamy drewnianą łyżką (nie mikserem !). Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na papierze do pieczenia należy narysować koło o średnicy 26 – 27 cm(x 6). Rozprowadzamy ciasto cienką warstwą na papierze, wewnątrz narysowanego koła. 
Najwygodniej jest piec w piekarniku z termoobiegiem, równocześnie na dwóch blachach.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni przy termoobiegu lub 200 stopni z grzaniem, góra – dół. 
Blachy na których będziemy piekły, powinny być w piekarniku, aby były rozgrzane.
Układamy na blachy ciasto z papierem i pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia dobrze jest uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar pary.
W ten sposób pieczemy 6 blatów.
Krem waniliowy: Do garnka wlać 1 szklankę mleka i wrzucić przekrojoną laskę wanilii. Gotować ok. 5 minut i wyjąć laskę wanilii, z której należy wyskrobać ziarenka i wrzucić do mleka. Żółtka wymieszać w misce z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Do żółtek należy bardzo powoli, malutkim strumykiem wlewać gorące mleko, przez cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Mieszaninę przelać ponownie do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu. Podgrzewać , mieszając przez cały czas, aż do zgęstnienia masy. Gorącą masę przelać przez sitko do miski, w której znajduje się połamana na małe kawałeczki czekolada. Wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę zimnej masy i energicznie wymieszać, a następnie wlać żelatynę do masy w misce i dokładnie wymieszać. Teraz stopniowo dolewamy masę do ubitej kremówki i należy szybko połączyć. 

Masą śmietanowo-waniliową smarujemy kolejne krążki, posypując na wierzch masy pokrojone na kawałki truskawkami. Układając kolejne krążki, należy je bardzo delikatnie docisnąć. Wierzch ciasta również smarujemy pozostałą masą i układamy truskawki do dekoracji. 
Całość należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin (ok.6 godzin)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz