niedziela, 5 czerwca 2016

Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym

Post z lipca 2010 r.



Składniki: 
Ciasto:

* 1,5 szklanki mąki (tortowa)
* 1/2 szklanki kakao
* 1/2 łyżeczki sody
* 125g miękkiego masła/margaryny
* 1/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1 jajko
* 1 łyżka mleka
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 2 łyżki (ze sporą górką) masła orzechowego

Nadzienie:

* 3 – 4 łyżki (ze sporą górką) masła orzechowego
* ½ - ¾ szklanki cukru pudru




sposób przygotowania
Wymieszać mąkę, kakao i sodę w miseczce.
Do miski włożyć masło/margarynę, cukier trzcinowy i zwykły oraz masło orzechowego. Wszystko dokładnie zmiksować, aż do rozpuszczenia się cukru (nie musi całkiem być rozpuszczony). Następnie dodać jajko, mleko i ekstrakt i ponownie ubić mikserem.
Dodać mieszaninę mąki i kakao i wymieszać do powstania jednolitego, błyszczącego ciasta.

Na nadzienie należy wymieszać masło orzechowe z cukrem pudrem (masa będzie się troszkę kleić)

Z ciasta formować kuleczki (ok. 30 kuleczek wychodzi), jednakowej wielkości i każdą kulkę należy spłaszczyć.
Z masy należy uformować małe kulki w ilości zrobionych kulek z ciasta.
Kulkę-nadzienie układać na spłaszczonej kulce z ciasta i zawinąć ciasto wokół nadzienia (spłaszczony placuszek z kulką nadzienia układałam na lewej dłoni, którą stopniowo zamykałam, sklejając ciasto już prawą dłonią)
Powstałe, duże kulki, rozpłaszczamy (po sklejeniu kulki z nadzieniem, dłoń wyprostowałam i kulkę przycisnęłam drugą dłonią. Grubość ciastek powinna być tak pomiędzy 0,5 – do 1 cm) i układamy na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 minut



dodatkowe informacje
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz