piątek, 13 grudnia 2024

Kruche ciasto z waniliowym serowym kremem

 Oj, jakież ono dobre. Takie trochę nietypowe. Wychodzi niezbyt wysokie bo blaty ciasta są cieniutkie. Samo ciasto bardzo dobrze się wałkuje więc upieczenie 4 blatów, ich wywałkowanie nie zajmuje dużo czasu. Krem też szybciutko się robi. 




Składniki:

Ciasto:

* 400 g mąki + odrobina do samego wałkowania

* 200 g masła - roztopić i wystudzić

* 3 łyżki cukru

* 2 żółtka

* 100 g śmietany kwaśnej 18%

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

* szczypta soli


Krem serowy:

* 400 g serka śmietankowego (24-26% tłuszczu) - powinien być zwarty

* 170 g masła - temperatura pokojowa

* 100 g cukru pudru - 4 łyżki

* cukier waniliowy ( z dodatkiem ziaren wanilii) , ewentualnie ekstrakt waniliowy lub pastę waniliową

* 330 ml śmietanki kremówki 36%

* 2 łyżki cukru pudru do śmietanki

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 50 ml wody





Sposób przygotowania:

Roztopione masło wlać do miski. Dodać żółtka, cukier, śmietanę i proszek. Dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Przesiać ok. połowę mąki (trochę więcej) i wymieszać łopatką. Dosiewać mąkę dopóki da się mieszać łopatką. Pozostałą mąkę przesiać na blat i wyłożyć w nią ciasto z miski. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 4 równe części. Ułożyć na talerzyku, nakryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra dół. Wyjąć pierwszą kulkę ciasta i rozwałkować na papierze do pieczenia na rozmiar ok. 22 x 30 cm. Ponakłuwać dość gęsto i zsunąć wraz z papierem na blachę w piekarniku. Piec ok. 6-7 minut. Po upieczeniu zsunąć na tacę i odstawić do wystudzenia. Robić to ostrożnie bo ciasto jest bardzo kruche. W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty. 

Krem: Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Miękkie masło utrzeć z pudrem na puch. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek śmietankowy i wanilię. Podgrzać żelatynę żeby się rozpuściła. Śmietankę ubić z pudrem tak na 3/4, może ciut więcej ale nie całkiem na sztywno. W końcówce ubijania wlać ciepłą żelatynę  (wlewamy od razu całą ) i ostatnie ruchy mikserem żeby dobrze się wmieszała w śmietankę. Ok. 1/3 śmietanki dołożyć ma miski z masą serową i łopatką delikatnie wymieszać. Ponownie dać kolejną 1/3 śmietanki i znów wymieszać. Dodać resztę i wymieszać. Masę podzielić na trzy części.  Wyłożyć na pierwszy blat jedną część kremu, rozsmarować równą warstwą. Na krem położyć drugi blat. Ponownie krem. I tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą jest ciasto. Całość przełożyć  do pojemnika i wstawić do lodówki. Przed podaniem pokroić i posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest po ok. 15-20 minutach od wyjęcia z lodówki




3 komentarze:

  1. Krysiu, te 4 części ciasta na talerzyku, przykryte folią, to raczej trzeba wstawić na pół godziny nie do piekarnika, a do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę. Oczywiście, że do lodówki. Zaraz edytuję i poprawię. Każdy jeden przepis od razu piszę tutaj i stąd czasami moje pomyłki

      Usuń
  2. Wyglada apetycznie, dziekuje czekam na wiecej

    OdpowiedzUsuń