W warzywniakach truskawki jeszcze dość drogie i nieszczególnie smaczne. Ale można kupić truskawki mrożone, które są naprawdę smaczne i do tego dużo tańsze. Więc wybrałam tę opcję.
Składniki:
Biszkopt olejowy:
* 4 jajka (temperatura pokojowa) rozdzielone na białka i żółtka
* 140 g cukru drobnego
* 160 g maki pszennej tortowej
* 0,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 60 g oleju
* szczypta soli
Krem budyniowy:
* 0,5 litra mleka
* 2 łyżki maki pszennej (z mała górką odmierzone)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (odmierzone z małą górką)
* 4 łyżki cukru
* 4 żółtka
* cukier waniliowy (używam cukier z dodatkiem wanilii)
* 250 - 300 g masła - temperatura pokojowa
Masa truskawkowa:
* 750 g truskawek (miałam truskawki mrożone)
* 2 opakowania galaretki truskawkowej
Masa śmietankowa:
-* 500 g śmietanki kremówki 36%
* 1 opakowanie galaretki truskawkowej
* 1 szklanka gorącej wody (moje szklanki zawsze maja 250 ml pojemności)
Sposób przygotowania:
Dobrze sobie całość prac prawidłowo rozplanować. Więc najlepiej zacząć od ugotowania budyniu i odstawienie go do zupełnego wystudzenia.
Następnie należy przygotować truskawki. Włożyć do rondla i doprowadzić do zagotowania. Chwilę pogotować . Następnie całość zblendować i do gorących wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
I teraz można zacząć przygotowywać biszkopt.
Przygotować formę 24 x 36 cm (góra i dół jednakowy rozmiar). Dno formy wyłożyć papierem. Piekarnik włączyć i nagrzać do 170 stopni (grzanie góra - dół).
Mąkę wymieszać z proszkiem. Białka przełożyć do dużej miski i dodać szczyptę soli. Żółtka dać do małej miseczki i wlać do nich olej a następnie dokładnie rozmieszać. Zacząć ubijać białka . Kiedy piana już będzie biała zacząć dodawać cukier i cały czas ubijać. Ubijamy aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony. Zmniejszyć obroty miksera i wlać żółtka. Miksować jedynie do momentu połączenia się piany z żółtkami. Odstawić mikser. Przesiać połowę mąki do masy jajecznej i delikatnie rozmieszać szpatułką. Dodać drugą część mąki i znów dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić na chwilę na kratkę do studzenia. Po ok. 3-5 minutach odwrócić biszkopt do góry nogami, zdjąć papier i wystudzić całkowicie. Wystudzony włożyć ponownie do formy (ja zawsze daję najpierw papier do pieczenia). Biszkopt można nasączyć.
Krem budyniowy: Ok. 3/4 podanej ilości mleka wstawić w rondlu do zagotowania. Żółtka dokładnie rozmieszać z cukrem. Dodać pozostałe mleko i wymieszać. Wsypać mąki i bardzo dokładnie rozmieszać żeby nie było żadnych grudek. Wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i nakryć budyń folią spożywczą w kontakcie. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce budyniu. Utarty krem wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i całość wstawić do lodówki.
Masa truskawkowa. Zblendowane truskawki z dodatkiem galaretki powinny zacząć się już ścinać i dopiero w takim stanie należy wyłożyć na krem budyniowy. Wyrównać i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
Masa śmietankowa: Ja zrobiłam w formie małych kopczyków ale można normalnie rozłożyć na masie truskawkowej. Tu trzeba się bardzo spieszyć bo masa zaczyna szybko tężeć .
Galaretkę rozmieszać w szklance gorącej wody i odstawić do zupełnego wystudzenia. Można chwilę przetrzymać w lodówce, ale należy kontrolować, żeby się nie ścięła. Ma być schłodzona i zmieniająca dopiero swoją konsystencję na ciut gęstszą. Zimną kremówkę ubić tak na 3/4 (nie może być całkiem sztywna) nie przerywając ubijania wlać galaretkę. Ubijać do połączenia jedynie. Wylać na wierzch ciasta lub przełożyć do worka cukierniczego i wyciskac ozdobne kleksy. I trzeba to robić bardzo szybko, żeby masa całkiem nie stężała.
Całość wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz