piątek, 29 marca 2024

Szarlotka

 U nas w rodzinie na święta nie piecze się dużo ciast. A do tego są to najczęściej takie zwykłe, domowe, bez kremowe ciasta. No i dzisiaj świąteczna, zwykła szarlotka. 







Składniki:

* 500 g mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

* szczypta soli

* 4-6 łyżek cukru pudru

* 300 g masła - mocno schłodzone

* 3 żółtka + 1 całe jajko (jajka miałam średniej wielkości)

* 1 płaska łyżka śmietany


* 2  kg obranych już i oczyszczonych jabłek - u mnie odmiana bojken, którą ostatnio sobie upodobałam i wolę od renety

* trochę cukru do smaku (należy spróbować i dosłodzić tak jak lubimy)

* sok z połowy cytryny

* 1/2 szklanki wody

* trochę bułki tartej





Sposób przygotowania:

Jabłka - najlepiej przygotować je dzień wcześniej i schłodzić później w lodówce. Jabłka pokroić w kostkę i wrzucić do dużego rondla , dodać wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu i na początku pod przykryciem. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać, zwiększyć trochę grzanie, rondel odkryć i smażyć aż jabłka prawie całkiem się rozpadną. Teraz dodać cukier, mieszać aż cały się rozpuści. Większość jabłek powinna przypominać mus, ale maja być widoczne jeszcze kawałki jabłek. Wystudzić a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto robię zawsze w malakserze ale równie dobrze można zrobić to ręcznie, byle szybko, żeby masła nie ogrzało się zbytnio. Mąkę, proszek, puder i sól wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do mąki. Posiekać nożem czy przyrządem do kruchego ciasta. Dodać żółtka, jajko i śmietanę, przesiekać razem a następnie szybko zagnieść w kulę. Podzielić na dwie równe części. Jedną część owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Drugą część rozwałkować na wielkość dna formy ( moja forma ma górą i dołem jednakowy rozmiar czyli 24 x 36 cm. Na dno formy wyłożyć papier do pieczenia a na papierze ułożyć za pomocą wałka, rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta. Ciasto ponakłuwac gęsto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać przez ok. 15 minut. Podpieczone wyjąć i całkowicie wystudzić. Wystudzone posypać bułką tartą a na bułkę wyłożyć schłodzone jabłka. Ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na jabłkach. Brzegi ciasta lekko wcisnąć do środka (wygodnie to robić końcówką łyżki czy widelca ). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 minut. Upieczone wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia. Nie przechowywać w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz