Ot, taki niby makowiec ale z dodatkiem śliwek. Bardzo lubię ten duet: mak i śliwki i już nie raz robiłam ciasta w takim zestawieniu smaków
Składniki: - Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej muszą być
Ciasto:
* 400 g mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 7 jajek (a jajka miała dość duże) - rozdzielone na żółtka i białka
* 250 g masła
* ok. 1 szklanki cukru pudru
* 7 łyżek mleka
* skórka i sok z połowy cytryny
* szczypta soli
Masa makowa:
* 200 g maku mielonego
* 250 ml mleka
* 50 g masła
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki cukru
* 1 całe jajko
Śliwki - te miałam jakieś takie duże i kroiłam je na ćwiartki czy ósemki
Sposób przygotowania:
Należy zacząć od przygotowania masy makowej. Ja przygotowałam ją sobie wieczorem, poprzedniego dnia. Poza dodaniem jajka, które dodałam tuż przed składaniem ciasta.
W rondelku zagotować mleko z dodatkiem cukru i masła. Kiedy mleko się zagotuję, wsypać do niego mak. Mieszając gotować ok. 3 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie. Dodać miód i wymieszać. Przykryć rondelek i zostawić mak do całkowitego wystudzenia. Przed momentem składania ciasta, dodać jajko, uprzednio dobrze rozmieszane, i wymieszać z wszystko.
Formę 24 x 36 cm (mierzone górą formy) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175-180 stopni z grzaniem góra dół. Do dużej miski dać miękkie masło i puder. Utrzeć/zmiksować do białości. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo po jednym żółtku. Kiedy wszystkie żółtka będą już dodane, należy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem, na zmianę z mlekiem. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Ok. 1/3 ilości piany dodać do ciasta i zmiksować. Robimy to po to, żeby trochę rozluźnić ciasto. Teraz już należy odstawić mikser bo resztę piany z ciastem należy wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać ciasto do formy i wyrównać. Na cieście wyłożyć małą łyżeczką, kupki masy makowej. Powinny być zachowane odstępy. Teraz należy poukładać śliwki, również zachowując odstępy. Nie może być za dużo śliwek i dlatego nie układamy ich jedna obok drugiej. Ciasto wstawić do piekarnika na ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia.
Cudowne ciasto i jakie żółciutkie, bardzo lubię połączenie śliwek i maku
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo Alu. Kolor to zasługa swojskich, wspaniałych jajek
Usuń