Wyjęłam z zamrażarki trochę rabarbaru, garstkę jagód, resztki kruszonki i troche truskawek świeżych miałam. No to tylko ciasto ucierane trzeba było wymyśleć do tego . Bardzo proste jak wszystkie ucierane ciasta. Zamrożone owoce najpierw rozmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody.
Składniki: - wszystkie w temperaturze pokojowej
* 4 całe jajka (miałam dosyć duże, swojskie jajka)
* 1 szklanka cukru (moje szklanki maja po 250 ml objętości)
* 2 szklanki maki pszennej
* 1 łyżeczka z małą górką odmierzona proszku do wypieków
* 1/2 szklanki mleka
* 1/2 szklanki oleju
* ewentualnie można dodać jakiś aromat np. cukier waniliowy
* owoce jakie kto ma czy lubi. Mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć
Sposób przygotowania:
Przygotować formę. Ja użyłam formę o wymiarach 28 x 18, ale można wziąć większą bo ciasto wyszło naprawdę wysokie, ponad rant. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z grzaniem góra dół.
Przygotować wszystkie składniki. Mąkę wymieszać z miseczce z proszkiem. W drugiej miseczce wymieszać olej z mlekiem. Do dużej miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubijać na puszystą i gęstą masę. Ubijałam mikserem ręcznym na najwyższych obrotach ok. 8-10 minut. Mikser już można odstawić . Do masy jajecznej przesiać ok. 1/3 ilości mąki, lekko przemieszać trzepaczką rózgową i wtedy dolewać stopniowo, ciągle delikatnie mieszając, wymieszane mleko z olejem. Na koniec przesiać pozostałą mąkę i wymieszać delikatnie trzepaczką. Na koniec wymieszać szpatułką silikonową, zbierając ciasto od dna i z boków miski. Przelać ciasto do formy i wyrównać. Poukładać owoce. Ja posypałam na wierzch kruszonką którą znalazłam w zamrażarce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja zawsze ustawiam formę na niższej półce. Uważam, że środkowa półka nie jest dobra dla pieczenia ciast bo zbyt szybko rumienią się z wierzchu).
Piec przez ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto odstawić w formie na kratkę do wystudzenia.
Pyszne do kawki na niedzielne popołudnie.
OdpowiedzUsuń