sobota, 14 stycznia 2023

Warstwowiec

 No własnie pod taką nazwą piekłam już to ciasto. Nie patrząc na ten stary przepis, zrobiłam nowy, zachowując jedynie warstwy jak w tamtym. No niestety, ale czasu troche potrzeba na wykonanie tego ciasta.





Składniki:

Ciasto:

* 400 g mąki pszennej tortowej

* szczypta soli

* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków

* 2 łyżki cukru pudru

* 200 g masła - schłodzone

* 5 żółtek

* ewentualnie 1 łyżka śmietany kwaśnej

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować na wielkość formy 24 x 36 i upiec na rumiano przez ok. 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić i przełożyć wraz z papierem na deseczkę. 

Drugą część ciasta również rozwałkować na taki sam wymiar i podpiec ok. 12 minut . Tego ciasta nie wyjmujemy z formy.

Masa jabłkowa: 

* użyłam ok. 1,5 litra smażonych jesienią jabłek.  Można użyć jabłek zesmażonych na świeżo i wtedy ok. 2 kg jabłek typu reneta potrzeba

* 2 opakowania galaretki (powinna być cytrynowa, ale w domu miałam tylko brzoskwiniową i tę dałam

Jabłka ze słoika włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć grzanie i wsypać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i ostudzić a następnie dobrze schłodzić aż masa jabłkowa będzie się ścinać. 

Masa makowa:

* 200 g suchego zmielonego maku

* 250 ml mleka

* 2-3 łyżki cukru

* 50 g masła

* 2 łyżki miodu

* 2 łyżki kaszy manny

* 1 jajko lub można wykorzystać ze dwa białka zostające od ciasta ale wcześniej ubite na pianę (niestety ale moje białka wymieszały się z żółtkiem i z ubijania nici wyszły)

* trochę bakali - ja dodałam jedynie skórkę pomarańczową

Zagotować mleko z dodatkiem cukru i masła. Do gotującego wsypać mak. Gotować ok. 5 minut przez cały czas mieszając. Wyłączyć grzanie i dodać miód. Wymieszać. Dodać kaszę mannę i bakalie - wymieszać. Teraz trzeba masę makową wystudzić. Do wystudzonej , ale tuż przed składaniem ciasta, dodać jajko lub ubite białka i wymieszać. Masę makową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. 

Masa serowa:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej powinny być)

* 1 kg twarogu sernikowego (mój miał 16% tłuszczu i był zwarty)

* 150 g masła 

* 1/2 - 1  szklanki cukru pudru 

* 5 - 6 żółtek

* 3 białka ubite na pianę

* 1 łyżka maizeny (można skrobię ziemniaczaną czy budyń)

Masło ubić z pudrem. Dodać żółtka i ponownie dokładnie ubić. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo twaróg sernikowy. Ubijać  do momentu aż masa stanie się jednolita, nie dłużej. Dodać maizenę, ewentualnie ekstrakt waniliowy dodatkowo i wymieszać. Na koniec dodać piane i wymieszać już szpatułką, bez używania miksera. Masę serową wylać ma masę makową. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godziny, zwiększając temperaturę pieczenia do 175 stopni  na 20 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na ok. 20 minut . 

Po tym czasie wyjąć i dokładnie wystudzić. Na całkowicie zimne już ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Powinno być widać, że masa jabłkowa jest zdecydowanie gęsta. Na jabłka ułożyć upieczony osobno kruchy blat. Należy przy tym bardzo uważać bo ciasto jest niezwykle kruche i może sie połamać. Zostawić na noc, aż wszystkie smaki się połączą. Na drugi dzień można polać na wierzch ganache, zwykłą polewę, zrobić lukier lub posypać pudrem. Można nic nie dawać nawet. Ja tylko delikatnie posypałam pudrem.





2 komentarze:

  1. 3 najlepsze klasyki w jednym cieście :)) podobne jak rzeszowiak tylko zamiast jabłek jest ciasto orzechowe

    OdpowiedzUsuń