czwartek, 15 sierpnia 2019

Kruche ciasto z masą śliwkową.

Wracając wczoraj do domu, kupiłam w warzywniaku przy przystanku busowym, śliwki. Takie ładne były w skrzynce, że trudno było się oprzeć. Targałam je ze sobą 150 km, żeby w domu okazało się że pani sprzedawczyni nie dała tych ładnych tylko jakieś sporo mniejsze i w środku zielone. Na drugi raz będę patrzyła na ręce, jeżeli w tym warzywniaku będę kupowała. No ale i tak mus było zużyć. Postawiłam wobec tego na masę śliwkową a nie śliwki w całości. Była to jakaś węgierkopodobna odmiana, dosyć zielona w środku. Ale masa wyszła genialna w smaku





Składniki ciasta:

* 3 szklanki mąki (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 300 g masła mocno schłodzone
* 5 łyżek cukru pudru
* 6 żółtek
* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków

Ja oczywiście tradycyjnie robię kruche ciasto w malakserze. Mąkę, puder i proszek wymieszać a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i krótko posiekać. Wyjąć na blat i kilkoma ruchami zagnieść kulę ciasta. Teraz należy podzielić na dwie części, w tym jedna powinna być większa od drugiej i będzie stanowiła spód ciasta. Każdy kawałek zawijamy osobno w folię spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. U mnie poszło nocować, żeby rano od razu można było się wziąć za pieczenie

Masa śliwkowa:

* 1 kilogram wydrylowanych już śliwek (zważyłam swoje i było dokładnie 1,1 kilograma)
* 100 g cukru
* 3 łyżki maizeny - z małą górką odmierzane (maizena to skrobia kukurydziana. Dopisuję bo cały czas sa pytania co to jest ? Mozna zamienić skrobią ziemniaczaną jeżeli ktoś ma problem z kupieniem maizeny)

Śliwki włożyć do rondla i zasypać cukrem. Rondel ustawić na ogniu i podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści. Śliwki powinny zmięknąć ale nie rozpaść się całkowicie. Maizenę wymieszać w ok. 1/3 szklanki wody. Zdjąć śliwki z ognia i wlewać pomału maizenę po całej powierzchni. Wymieszać dokładnie ale delikatnie i ustawić rondel na ogniu. Zagotować i zdjąć z ognia. Przykryć i wystudzić.

Kolejnego dnia rano, formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem i na dno zetrzeć ten większy kawałek ciasta. Lekko z naciskiem na lekko, ugnieść ciasto żeby całe dno było równo pokryte. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto sobie stygnie bierzemy się za ubijanie piany

Pianka:

* 6 białek
* 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego  (Po spróbowaniu, stwierdzam, że spokojnie można dać jedno opakowanie budyniu. Równie dobrze, można zrobić wersję z dwoma opakowaniami i 1/2 szklanki oleju dodatkowo)

Białka (temperatura pokojowa) ubić na sztywno. Teraz nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru, ubijamy ok minuty. Cukier musi się całkowicie rozpuścić w pianie. Kiedy piana jest całkowicie ubita, należy dosypać budynie i krótko zmiksować.

* dodatkowo: 2-3 łyżki drobnej bułki tartej.

Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i na wierzch wykładamy równą warstwą masę śliwkową. Na masie wykładamy pianę. A na pianę ścieramy pozostały, ten mniejszy kawałek ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce


12 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować bo jadłam ostatnio podobne ciasto ale zamiast śliwek były wiśnie. Było naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na blogu też są przepisy na masę wiśniową i ciasta z nią, która naprawdę przepysznie smakuje. Wystarczy znaleźć po tagu "wiśnie"

      Usuń
  2. Ten olej 1/2 szklanki to do czego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić inną wersję pianki i to do niej dodać olej tuż po ubiciu piany.

      Usuń
  3. Super ciasto zrobię jedno ze śliwkami a drugie z jeżynami

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie przepis jest na dużą blache??

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis , jutro rano kończę wpirk ciasta .
    Tylko trochę za mocno śliwki się
    rozpadły , ale mam pomysł.i będzie ok zrobię foto . 💖🌹ok

    OdpowiedzUsuń
  6. Na zdjęciu są CZTERY WARSTWY
    W PRZEPISIE JAKBY TYLKO 3
    chyba że zakalec sie tak pięknie uklada tworząc malowniczo warstwę która wygląda jakby warstwa kremu budyniowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję dokładniej przeczytać bo jest tak napisane "Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i na wierzch wykładamy równą warstwą masę śliwkową. Na masie wykładamy pianę. A na pianę ścieramy pozostały, ten mniejszy kawałek ciasta." To ile jest ?

      Usuń