sobota, 6 lipca 2019

Jagodzianki

Nie wiem, który to już przepis na jagodzianki. Sporo ich było. A każdy trochę inny od drugiego. Wszystkie bardzo dobre. Dzisiaj dodałam do ciasta 2 łyżki mascarpne, który zalegał w lodówce. Ciasto rosło mi jak szalone, tylko nie wiem co było tego zasługą.





Składniki:

* 650 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
* 270 ml mleka
* 100 g masła
* 2 całe jajka + 4 żółtka
* 2 łyżki mascarpone
* 3-4 łyżki oleju (z pestek winogron używam)
* cukier - u mnie ok. pół szklanki i ciasto jest wtedy masło słodkie
* 40 g drożdży
* ok. 1/2 litra jagód wymieszane z łyżką cukru i łyżką drobnej bułki tartej


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać. Wkruszyć drożdże do miseczki, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Zalać ok. pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odczekać aż zaczyn wyrośnie. Całe jajka i żółtka ubić z cukrem. Cukier powinien się rozpuścić. Dodać do jajek mascarpone i dokładnie rozmieszać. W pozostałym ciepłym mleku roztopić masło.  Dodać do mąki wraz z zaczynem. Wyrabiać. Kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie, dodać olej. Wyrabiać aż cały się wchłonie. Ciasto posypać lekko mąką, miskę nakryć i odstawić do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i lekko wyrobić. Podzielić na równe części. Mnie wyszło 20 bułeczek. Formować bułeczki nadziewając jagodami i układać na blaszce w której będą się piekły. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik. U mnie 160 stopni - termoobieg, bo piekłam na dwóch blaszkach na raz. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować np. jajkiem czy mlekiem skondensowanym. Można na wierzch dać kruszonkę. Ja nie dawałam bo w planach miałam lukier cytrynowy. Bułeczki piec ok. pół godziny. Po upieczeniu wyjąć i wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Lekko ciepłe posmarowałam lukrem.

Ciasto jest genialne w obróbce. Cudownie plastyczne i nic się do niczego nie klei. Na tyle, że do formowania nie potrzebowałam ani grama mąki. 





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu. Ciasto wyszło genialne po prostu. Chyba to mascarpone sporo dało

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepsze są świeże jagody. Z mrożonych bułeczki nie będą już tak ładne

      Usuń