Przepis już robiony . To bardzo, bardzo szybkie ciasto do zrobienia. A do tego naprawdę smaczne. Dzisiaj zrobiłam malutką modyfikację bo do masła dodałam trochę smalcu. Na razie dopiero co wyjęłam z piekarnika i musi przestygnąć ale przepisem już się podzielę.
Składniki:
* 3 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru - drobny do wypieków
* 200 g masła
* 40 g smalcu
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 6 jajek średniej wielkości (lub 5 bardzo dużych)
* śliwki wypestkowane
Sposób przygotowania:
Całe ciasto robiłam przy użyciu malaksera bo tak jest najwygodniej.
Do misy malaksera wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz smalec. Miksować malakserem aż do uzyskania kruszonki. Odsypać 1,5 szklanki kruszonki. Do pozostałej części dodać proszek do pieczenia - krótko zmiksować, a następnie wbić 6 (5) jajek i miksować aż otrzymamy jednolitą masę ciasta.
Formę 24x28 wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Układać śliwki jedna obok drugiej, skórką do ciasta (miałam bardzo śliwki i cięłam je na ćwiartki). Na wierzch posypać odłożoną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 - 60 minut.
Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia.
Jeszcze lekko ciepły ale już ukroiłam
Krysiu a mogłabym użyć innych owoców zamiast śliwek jak myślisz. ..
OdpowiedzUsuńmyślę Justyno, że spokojnie możesz dać inne owoce. Ja też chciałam z czymś innym, ale tylko śliwki były w sklepie więc nie miałam wyboru
UsuńDziękuję bardzo Krysiu tak myślałam ale wolałam mieć potwierdzenergii u Takiej specjalistyczne jak Ty Krysiu :)myślałam o jabłkami, brzoskwiniach ...
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń