niedziela, 15 kwietnia 2018

Babka czekoladowa na złamane serce

Wczorajsze ciasto znikło więc na niedzielne popołudnie mus było coś upiec. W lodówce był kawałek twarogu śmietankowego i musiałam wykombinować coś z niego. Szukałam i szukałam. Aż przypomniałam sobie, że już dawno temu chciałam upiec babkę czekoladową z forum cincin.cc.  
No i do dzieła. Troszkę problemów przy niej miałam i chyba zbyt długo piekłam bo wierzch dość mocno przypieczony mi wyszedł. Ale babka jest bardzo smaczna. Dorobiłam do niej czekoladowo-kawową polewę.





Składniki:

Suche:
* 2 szklanki mąki
* 1,5 szklanki cukru
* 3 łyzki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli

Mokre:
* 2 jajka
* 1/4 - 1/3 mleka
* 300 g twarogu (miałam śmietankowy twaróg)

* 250 g masła - roztopione i schłodzone

Polewa:
Robiłam z mojego przepisu, dodając jedynie 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej do kakao.

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Mokre : potraktowałam żyrafą-blenderem aż znikły całkowicie krupki twarogu i zrobiła się gładka masa. Wlać mokre do suchych i dokładnie połączyć (tu moja mała uwaga. Bardzo trudno jest połączyć bo ciasto musiałam w końcu wymieszać dłonią. Łyżka nie dałam rady). Następnie należy wlać masło i dokładnie wymieszać. Ja robiłam to łopatką. Ciasto przełożyłam (tak przełożyłam, jest bardzo gęste i nakładałam łopatką do formy) do sporej formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45-60 minut. Ja trzymałam 60 minut ale to było ciut za długo.
Otworzyć piekarnik i tak zostawić na ok. 15 minut a następnie formę ustawić na kratce do wystudzenia. Wyjmować z formy już chłodne ciasto. Nie wcześniej .
Przygotować polewę i polać babkę. Odstawić do zastygnięcia polewy

2 komentarze: